Ryhmämatka 2019

Arsenal Finland järjesti viime viikonloppuna ryhmämatkan Arsenal-Wolverhampton –otteluun. Allekirjoittaneella oli kunnia toimia Ry:n hallituksen edustajana matkan ”isäntänä”. Ajattelinkin nyt kirjailla pientä raporttia matkasta.

Erinäisistä syistä johtuen edellisestä ryhmämatkasta oli kulunut aikaa jo kolme vuotta. Tämän kauden ryhmämatkaa alettiin valmistella jo viime keväänä, jolloin hallituksen kanssa kävimme tapaamassa kannattajayhdistyksien yhteyshenkilöä Markia Lontoossa Arsenal-Brighton-ottelun yhteydessä. Heinäkuun aikana saimme tiedon siitä, että ryhmämatka onnistuu marraskuiseen Wolverhampton-otteluun. Ilmoittautumista matkalla tuli yli 50, joten ikäväksemme kaikki halukkaat eivät päässeet mukaan, koska paikkoja oli vain 30.

Syyskuun loppupuolella selvisi ottelun tarkka ajankohta. Ottelun alkamisaika oli onneksi perinteinen brittifutiksen kick-off time eli lauantai (2.11) kello 15.00. Mielestäni lauantai-iltapäivä on ehdottomasti paras aika katsoa jalkapalloa. Otteluajankohdan varmistumisen jälkeen alkoikin matka-aikataulun tarkempi suunnittelu sekä lentojen ja majoituksen varaaminen. Jokaisen matkalaisen omalla vastuulla oli lentojen sekä majoituksen varaaminen itselle. Itse varasin puolisoni kanssa matkan torstaista maanantaihin. Hotelliksemme valikoitui vanha tuttu hotelli ihan Finsbury Parkin aseman vierestä.

Matkailu tunnetusti avartaa, joten päätimme puolisoni kanssa ottaa perjantaina päivän matkan Norwichiin Teemu Pukin maille. Kaupunki oli mukava ja tyylikäs, joten jos päiväksi haluaa pois Lontoon hulinasta, niin Norwich on hyvä matkakohde päivän retkelle. Junaliput edestakaisin taisivat olla n. 35 euron luokkaa, joten hintakaan ei lopulta ollut mahdoton. Muut matkalaiset olivat kiertäneet päivän aikana Lontoossa mm. museoita, shoppailleet tai tutustuneet paikallisiin olutvalikoimiin.

Perjantai-illalla ensimmäisessä yhteisessä tapaamisessa Highburyn lähellä sijaitsevassa legendaarisessa Gunners Pubissa oli paikalla noin 15 suomalaista kannattajaa. Tarkoituksena oli katsoa Barnsley-Bristol City–ottelua. Ottelun seuraaminen jäi kuitenkin oikeastaan väliin, sillä jutustelu ja toisiimme tutustuminen vei kaiken huomion. Osalle tämä ”alkulämmitely” taisi venyä hieman pidemmäksi kuin osalle. Itse painuin pehkuihin aikaisin, koska seuraavana aamuna oli (liian) aikainen herätys.

Aamupäivällä ennen ottelua kävin vielä vierailemassa Arsenal Finlandin edustajana Hale Endissä sijaitsevassa Arsenal Academyn harjoituskeskuksessa. Vierailu oli silmiä avaava ja kertoi paljon seuran arvoista sekä toimintatavoista. Tästä vierailusta saatan kirjoitella joskus toiste hieman enemmän.

Pari tuntia ennen Arsenal-Wolves-ottelua meillä ryhmämatkalaisilla oli mahdollisuus päästä Emiratesin sisätiloihin katsomaan pelaajien saapumista stadionille. Oli mielenkiintoista nähdä, miten pelaajat keskittyvät peliin eri tavoin. Esim. Özil ja Kolasinac hymyilivät ja naureskelivat, kun taas Leno oli jo selvästi keskittyneempi otteluun. Näimme samalla myös King Henryn ja Mo Farahin saapumisen otteluun. Paikalla pyöri myös Gunnersaurus, jolle Leevi esittikin ihan asiallisen kysymyksen. Lieneekö kielimuuri vai mikä ollut syynä siihen, ettei vihreä maskotti kyennyt antamaan vastausta tähän kysymykseen. Tässä videopätkä, jossa osa meistä näkyy: https://www.youtube.com/watch?v=L_pdzPCoFm4 .

Noin tunti ennen ottelun alkua alkoi porukka valua katsomonosamme kohdalle sijainneen virvokkeidenmyyntipisteen kohdalle. Muutaman oluen ääressä spekuloimme Özilin avauskokoonpanopaikkaa sekä millaiseen formaatioon avauskokoonpano asettuu kentällä. Viime aikaisista heikoista otteista huolimatta tunnelma oli odottavan toiveikas.

Itse ottelu ei kuitenkaan jättänyt pelillisesti eikä tuloksellisesti paljoa kerrottavaa jälkipolville. Ottelun näkeminen Emiratesilla on kuitenkin aina kokemus, oli paikalla sitten ensimmäistä tai 20. kertaa. Aubameyangin johtomaali silmiemme alla oli varmastikin kaikille ottelun kohokohta.  Muuten tunnelma Emiratesilla oli jokseenkin hiljainen. Vaikka Clock Endissä, vieraskannattajien yläpuolella sijainneet istumapaikat eivät ole tunnelmallisesti niitä parhaita paikkoja, niin silti katsomossa aisti viime aikaisen alakulon joukkueen otteissa.

Ottelun jälkeen meille oli varattu aikaa tavata Arsenalin pelaajia tai pelaaja. Siirryimme siis vaihtopenkkien taakse odottamaan jännityksellä sitä kuka tai ketkä meitä tulisi tervehtimään. Odotellessamme katsoimme Bellerinin tekemää yksityisharjoitusta. Intensiivisten intervallijuoksujen jälkeen, Bellerinin kävellessä pelaajatunneliin, hän kyseli meiltä mistä olemme ja käyttäytyi muutenkin kohteliaasti. Itselle jäi näistä muutamasta sanasta erittäin positiivinen kuva nuoresta miehestä.

Ensimmäisenä pelaajatunnelista saapui yksi suurista Arsenal-suosikeistani, Per Mertesacker. Nykyinen akatemiajohtaja joutuikin heti alkuun Michaelin kovaan tenttiin Arsenalin nykytilasta. Nostan hattua saksalaiskolossille siitä, kuinka suorasanaisesti hän ruoti pelisuorituksia. Yleensä seuran sisältä ei tavata antaa kovin paljoa negatiivistä palautetta ulospäin. Mertesackerin poistuttua tunnelista saapui juuri Arsenalin kuukauden pelaajaksi valittu Gabriel Martinelli. Vaikka ottelun tulos ei varmasti nuorukaista miellyttänyt, niin arvostan hänenkin suhtautumistaan kannattajia kohtaan. Hän jaksoi jakaa nimmareita ja hymyillä kuvissa. Lopulta Arsenalin henkilökunta joutui hakemaan hänet pois, koska kuvien ja nimikirjoitusten ottaminen olisi venynyt ilmeisesti liian pitkäksi.

Erinomaista työtä ryhmäytymisen eteen tehnyt Michael tutustui ottelun jälkeen Arsenal Fan TV:n toimittajaan, jonka seurauksena meitä pyydettiin kommentoimaan ottelua tälle suositulle YouTube-kanavalle. Ryhmän nuorisokaartin kuuluneet Jimi ja Leo pääsivät kertomaan mielipiteensä ottelusta. Haastattelu löytyy täältä: https://www.youtube.com/watch?v=VgOneBZkNKk

Ilta päättyi jälkipeleihin Tollingtoniin. Paikalla käväisi arviolta puolet matkalla mukana olleista suomalaisista.  Jälkipeleissä tasapelin tuoma huono fiilis hieman laantui. Lieneekö yleiseen tunnelman kohoamiseen syynä muutama hyvä lager. Tollingtonista muutaman sitkeän sissin ilta oli ilmeisestekin jatkunut vielä Lontoon yöhön.

Sunnuntaipäivä Lontoossa tarjosi kaksi hyvätasoista jalkapallo-ottelua. Championshipissa kohtasivat Charlton ja Preston, kun taas Valioliigan puolella Croydonissa oli tarjolla Crystal Palace-Leicester. Meidän kannalta otteluiden kohokohdaksi muotoutui Elmon katsomossa esittämä David Seaman -tyyppinen liimaus Charltonpuolustajan purkupalloon. Kyseinen liimaus löytyy Arsenal Finlandin Instagram-tililtä.

Kokonaisuutena ryhmämatka oli kaikin puolin onnistunut. Matkan ainoa miinus oli luonnollisesti ottelun lopputulos, johon emme kannustuksesta huolimatta voineet sen enempää vaikuttaa. Iso kiitos itseni ja Arsenal Finlandin puolesta kaikille matkalla olleille.

Ryhmäkuva
Pelaajat saapumassa Emiratesille
Hector Bellerin loppuverryttelyn jälkeen
Mertesacker "Miksun" tentissä
Martinelli jakamassa nimikirjoituksia