Viikinsaari Cup


 

Viikinsaari Cup

 

Suomalaiset Goonerit kerääntyvät joka vuosi Tampereelle heinäkuussa liigafanien väliseen jalkapalloturnaukseen. Brittifutiksen ystävien kattojärjestö, Englannin liigan kannattajat ry (ELK) on järjestänyt Viikinsaari Cupin vuodesta 1992 alkaen.

90-luvun alussa pelaajapulan vuoksi tykkimiehet soluttautuivat turnauksissa “muu-Lontoo” ja “Pohjois-Lontoo” -nimisiin yhdistelmäjoukkueisiin. JVC-paitaiset miehet olivat kentällä osaltaan auttamassa näitä yhdistelmäjoukkueita turnausvoittoihin kahtena ensimmäisenä vuotena. Vuonna 94 koettiin harvinaisuus, kun Arsenal ja Chelsea löivät hynttyyt yhteen ja muodostivat yhteisjoukkueen. Kuten arvata saattaa, Chelsea-fuusion kanssa ei turnausvoitosta kannattanut edes haaveilla!

Samaan aikaan kun Dennis Bergkamp ja David Platt hankittiin Highburylle, alkoivat suomalaiset Arsenal-kannattajat aktivoitua. Niinpä vuonna 95 saatiin ensimmäisen kerran kasaan joukkue omalla nimellä. Tosin pari Watfordin ja Lutonin “ylijäämä” pelaajaa luvattiin ottaa vaihtopenkkiämme kuluttamaan, jotta joukkueiden pelaajalukumäärä turnauksessa olisi kaikilla suunnilleen sama. Yksi näistä pelaajista kylläkin auttoi merkittävästi joukkuettamme turnausvoittoon voittamalla maalintekijäpörssin ylivoimaisesti. Hän sattui olemaan myös silloinen Veikkausliigan maalikuningas, TPV:n Miikka Kajander!

Seuraavana vuonna jouduimme pakonsanelemana ottamaan turnaukseen joukkueen nimeksi Arsenal United, koska muutama West Hamin nahkapää änkesi väkisin porukkaamme mukaan. Arsenal United eteni silloin aina finaaliin asti, jossa Keski-Englannin yhdistelmäjoukkue (pääasiassa Leedsin ja Sheffieldin kannattajista kasattu joukkue) oli kuitenkin “onnekkaampi”, voittaen finaalin niukasti 5-0.

Vuodesta -97 lähtien joukkue on sitten esiintynyt puhtaasti Arsenal -nimellä, ja ilman ulkopuolisia vahvistuksia (paitsi maalivahti, joka oli Southamptonin kannattaja). Kesän -97 turnauksessa Arsenal teki historiaa ottamalla kautta aikojen suurinumeroisimman voiton. Kyseisessä ottelussa vastassa oli Man United, joka kaatui murskaavasti 11-0! Tämä oli lähtölaukaus Wengerin suojateille Lontooseen, jotka tekivät oman osansa saavuttamalla seuraavan kauden päätteeksi ikimuistettavan tuplamestaruuden. Me suomalaiset emme tietysti halunneet jäädä huonommiksi, joten hoidimme “tuplan” voittamalla Viikinsaari Cupin myös vuonna 1998.

Vuoden 2004 Viikinsaari Cupissa noudatettiin koko kauden teemaa Invincibles. Lontoon isojen poikien saldo 26 voittoa, 12 tasapeliä, 0 tappiota sai seurakseen suomipoikien saldon 3-1-0, ja mestaruus palasi kotiin.

Turnaus otetaan Arsenalin ja muidenkin joukkueiden keskuudessa “sopivan vakavasti” ja monille se on kesän kohokohta mikä täytyy kokea yhä uudestaan ja uudestaan. Arsenalin joukkueessa ikärakenne on ollut suuri. Vanhimmat ovat tainneet kokea Herbert Chapmanin suuruudenajat ja nuorimmat käyvät puoliajalla potalla!

Turnaus vetää joka vuosi noin 100 innokasta englantilaisen jalkapallon ystävää yhteen viettämään leppoisaa kesäistä lauantaipäivää Tampereen Viikinsaareen. Kaikkien kentälle mukaan haluavien pitää olla Englannin liigan kannattajat ry:n jäseniä.