Esittelyssä jalkapallon moniosaaja Riku Auvinen

8.12.2020

Puhelimeni tavoitti eilen NLD:n jälkeisenä aamupäivänä Espoon suunnalta Suplan Valioliigaviikko-podcastista tutun Arsenal-kannattaja Riku Auvisen. Riku nousi suuremmin jalkapalloihmisten tietoisuutteen vajaat pari vuotta sitten, jolloin hän alkoi tehdä Valioliiga-aiheista podcastia yhdessä Viaplaylta tutun selostaja Ville Kuusisen kanssa. Jututin Rikua ja kyselin hänen taustoistaan ja kiintymyksestään rakkaaseen punavalkoiseen seuraan. Tämä haastattelu on osa Arsenal Finland ry:n ja Supporters Placen järjestämää kilpailua, johon kaikki Ry:n jäsen voivat osallistua Facebookissa. Seuraavassa pieni henkilökuva tästä Arsenalin kausikortin omistavasta Tykkimiesten kannattajasta. Olkaa hyvä!

Vuonna 1966 maailmaan syntynyt Riku Auvinen on toiminut pitkään jalkapallon parissa eri tehtävissä. Espoossa asustava jalkapallon moniosaaja on viimeisen vajaan kahden vuoden aikana noussut Suplan Valioliigaviikon kuuntelijoiden keskuudessa todelliseksi kulttihahmoksi. Podcastissa hän osaa tuoda tietämyksensä jalkapallosta esiin hauskasti ja huumoriin puettuna. Huumoripitoisesta kerronnasta huolimatta kuuntelijat pystyvät kuitenkin rivien välistä aistimaan Auvisen laajan tietämyksen ja kokemuksen jalkapallosta.

Jalkapalloihmisenä Auvisen jalkapalloliset juuret ulottuvat luonnollisesti lapsuuteen, jolloin myös hänen Arsenal-kannattamisensa alkoi. Juniori-ikäisenä maalivahtina pelannut Auvinen on juniorivuosiensa päättymisen jälkeen ollut perustamassa SexyPöxyt –nimistä seuraa. Auvisen kanssa keskustellessa huokuu ylpeys seuraa kohtaa, sillä 36 vuotta pystyssä olleen seuran toiminta on jatkanut sukupolvelta toiselle. SexyPöxyt on pelannut useita vuosia Kolmosen kärjen tuntumassa, mutta ainakaan vielä nousua Kakkoseen ei ole tapahtunut. Aika tuleekin näyttämään, saako herra Auvinen nauttia kesämökillä saunaa lämmittäessään suosikkijuomaansa Spitfireä nousun kunniaksi.

Omasta työhistoriastaan Auvinen kertoo olleensa 10 vuotta ”oikeissa töissä”, ennen oman yhtiön perustamista yhdessä Timo Waldenin kanssa. Yhtiön toimintana on pääosin urheiluviestinnän ja sisällön sekä tapahtumien tuottaminen. Auvinen mainitsee myös olleensa mukana monen Veikkausliigaseuran viestinnässä. Lisäksi Auvinen on toiminut viisi vuotta alle 21-vuotiaiden maajoukkueen joukkueenjohtajana sekä jälkikasvunsa juniorijoukkueiden valmennustehtävissä. Jalkapallo on siis ollut ja on edelleen olennainen osa Auvisen elämää Arsenal-kannattamisenkin lisäksi.

Valioliigaviikko-podcast on ollut suomalaisten Valioliigakannattajien viikkorutiineissa talvesta 2018 lähtien. Ohjelmassa Riku Auvinen ja Ville Kuusinen perkaavat Valioliigaa läpi ”Vakavastisti ja vähemmän vakavasti”, kuten ohjelman mainoslauseessakin kerrotaan. Ennen ohjelman aloituspotkua Auvisen ja Walden yhtiö TBR Media Oy oli jo tehnyt yhteistyötä Suplaa tuottavan Sanoma Median kanssa. Auvisen yhtiökumppani Timo Walden saikin ajatuksen viikoittaisen Valioliigapläjäyksen tuottamisesta meille tiedonjanoisille kuuntelijoille. Jalkapallotermein Auvinen ja Kuusinen saivat muutaman kuukauden ”trialin”, jonka jälkeen ohjelma vakiintui Suplan viikkokalenteriin. Hyvä niin, koska duo on ainakin sosiaalisen median perusteella kerännyt vankkumattoman kannattajakunnan omilla lähes legendaarisiksi muodostuneilla letkautuksillaan. Näistä mainittakoon esimerkiksi tänä syksynä lähes viikoittaiseksi tavaksi muodostunut Auvisen Arsenal-ränttäys. Ohjelman alkukankeuden jälkeen kaksikko on löytänyt ainakin kuulijan korvaan sopivan tavan keskustella heille rakkaasta aiheesta. Tähän Auvinen kertoo, että yrityksen ja erehdyksen kautta on löytynyt sopiva tapa tehdä ohjelmaa, jossa kummatkin pystyvät omien tietojen ja kokemuksensa kautta tuomaan näkemyksenä esiin tarinoiden muodossa. Auvinen kertoo tämän olevan heidän tapansa lähestyä otteluita. Jotkut toiset saattavat lähestyä peliä ja sen analysointia hieman eri näkökannalta, eikä se Auvisen mielestä ole missään nimessä väärin. Peliä voidaan kuitenkin pelata, lähestyä ja arvioida eri näkökulmista, mutta Auvisen viisaita sanoja lainaten ”Peli on tärkein. Kaikki lähtee pelistä.”.

Riku Auvinen on yksi harvoista suomalaista Arsenalin kausikortin haltijoista. Arsenal-kannattamisen juuret ulottuvat 70-luvun loppuun, jolloin Buster-lehti eli voimissaan. Lehden sarjakuvissa voimahyökkääjä Super-Mac viimeisteli palloa maaliin sitä tahtia, että nuoren ja voimahyökkääjiä rakastavan Riku Auvisen sydän oli viety. Lopullisesti Arsenal valloitti Auvisen mielen vuoden 1979 FA-cupin finaalissa, jossa Arsenal kukisti Manchester Unitedin lukemin 3-2. Kuten nuoriamiehiä yleensä niin myös Auvista kiehtoivat tuohon aikaan sankaritarinat. Mikä siis sen hienompi sankaritarina voisi ollakaan, kuin nousu cupin finaalissa voittoon viimehetken maalilla.

Valioliigajoukkueen kausikortin omistaminen ei ole kovin yleistä Suomessa. Auvinen kertoo liittyneensä kausikorttijonoon aikana jolloin ”internet alkoi vasta kunnolla toimia”. Silloin elettiin Auvisen muistikuvien mukaan vuotta 1999. Jonottaminen kesti kuitenkin kauteen 2011-2012 asti, jolloin Clock Endiin oikeuttava kausikortti hänen käteensä ojennettiin. Kauden aikana espoolaista voi tavata Emiratesin lehtereillä noin kymmenisen kertaa. Kuten meillä kaikilla myös Auvisella on omat perinteet Arsenalin otteluissa vieraillessa. Mikäli matka on yli yön kestävä, hän kirjautuu pelipäivän aamuna Gatwickin lentokenttähotelliin, josta suunta on junalla kohti Victorian asemaa ja ensimmäistä pre-match pintiä. Tämän jälkeen matka jatkuu Emiratesin läheisyyteen, jossa suosikkipubikseen Auvinen mainitsee Arsenal-aseman läheisyydessä paikallisen kannattajayhdistyksen pitämän pubin. Oluttuopin (tai kahden) ääressä käydään läpi tulevaa ottelua sekä jalkapallon olemusta myös syvällisemmin. Kysyttäessä muista pubeista, hän mainitsee myös legendaarisen Gunners Pubin, joka Auvista mukaillen kärsii kuitenkin ”norjalaissyndroomasta”. Kyseisessä pubissa käyneet varmasti tietävät mitä hän tällä tarkoittaa. Ottelun jälkeen Auvisen voi tavata nauttimassa eri valmistajien mallastuotteita stadion läheisyydessä sijaitsevissa pubeissa ennen herran siirtymistä hotelliin tai lentokentälle kohti iltalentoa takaisin Suomeen.

Ikimuistoisin Arsenal-hetki Riku Auvisella on Tony Adamsin tekemä maali Evertonia vastaan, jonka tuuletuksesta on valettu myös ikoninen patsas Emiratesin pihamaalle. Tony Adams on myös Auvisen ehdoton suosikkipelaaja Arsenal-historiassa. Toiseksi suosikkipelaajakseen hän mainitsee Dennis Bergkampin. Koska aina on tapana kysyä suosikkipelaajaa, niin päätin kysäistä myös Auvisen mielestä aliarvostetuinta Arsenal-pelaajaa. Hetken mietinnän jälkeen hän nostaa esille Lee Dixonin nimen.

Viime aikoina Arsenalilla ei ole pyyhkinyt hyvin. Kysyinkin Rikulta, millä lääkkein Arsenal palaa takaisin voittojen tielle. Luonnollisestikin lääkkeitä olisi monia, mutta mikäli Arsenal jatkaa viimepeleistä tutulla keskitysten viljelyllä, niin Auvisen mielestä ei olisi haitaksi vaikka kärjessä olisi pelaaja joka osaisi puskea palloa maaliin. Kysyin myös, uskooko Riku Auvinen vielä Artetaan managerina ja vastaus oli napakka: ”Pakko uskoa. Joukkue ei ole kuitenkaan vielä Artetan valitsema”.

Kiitos Riku tästä keskusteluhetkestä! Itseäni harmittaa se, ettei oma kirjallinen osaamiseni riitä tuomaan teille arvon lukijat esille tekstin muodossa kaikkia niitä tarinoita, joita vajaan tunnin mittainen puhelumme piti sisällään. Kannattaakin siis ottaa kuunteluun Suplan Valioliigaviikko, mikäli haluatte tutustua Riku Auvisen sielunmaisemaan hieman paremmin.