Kausiennakko

10.9.2020

Pakko myöntää, ettei Valioliigakauden 2020-2021 tunnu lähellekään samalta kuin yleensä. Kyse ei ole siitä, etteikö pikkupoikamainen odotus Arsenalin positiivisesta kaudesta olisi jälleen hiipinyt tajuntaan, vaan kyse on puhtaasti koronasta johtuvasta kauden aloituksen ajankohdasta. Yleensä ennen kauden alkua on vietetty 2,5 kk ilman Arsenalia, uutisten pyöriessä ainoastaan siirtohuhujen ympärillä. Nyt edellisestä jollain tapaa merkityksellisestä ottelusta on kulunut aikaa vain kaksi viikkoa ja viime kauden viimeisestä ottelusta 1,5 kk. Missään vaiheessa ei ole saanut päästää höyryjä pois edellisen kauden hulinoista. Myös siirtoikkunan ollessa vielä pitkään auki, tuntuu siltä, että kausi avataan kesken pre-seasonin. Kuten varmaan ymmärsitte, olen itse sillä kannalla, että siirtoikkuna tulisi sulkeutua normaalissa tilanteessa ennen ensimmäisen kierroksen alkua. Poikkeusoloissa myös meidän kannattajien tulee sopeutua valitsevaan olotilaan ja antaa periksi tai luopua tietyistä rutiineista ja periaatteista.

Itse pyrin olemaan monesti positiivinen monen asian suhteen, enkä pidä ikuisesta pessimistisyydestä ja negatiivisuudesta. Jokainen kuitenkin tyylillään, mutta itsestäni tuntuisi raskaalta jatkuvasti somessa purnata ennen ottelua väärästä avauskokoonpanosta, pelin aikana vääristä pelaajavaihdoista ja pelin jälkeen tuloksesta riippuen tavasta jolla se on tullut. Minulla siis saattaa olla hieman liian kovat odotukset Arsenalin sijoitukselle tulevasta kaudesta. Pyrin kuitenkin nyt arvioimaan nyt alkavaa kautta mahdollisimman objektiivisesti.

LÄHTÖKOHDAT

Arsenalin viime kausi oli 2000-luvun heikoin Valioliigassa. FA-Cupin voitto toi pientä balsamia kauden aikana tulleisiin haavoihin, mutta isossa kuvassa joukkueen peli oli pelillisesti (Emeryn aika) sekä tuloksellisesti heikkoja. 8. sija ja putoaminen heti kättelyssä UEL:ssä, olivat jos ei nyt riman alitus, niin ainakin pudotus.

Positiivista on kuitenkin se, että Artetan alaisuudessa joukkueen peli kehittyi ja monipuolistui kauden edetessä. Ennen kaikkea puolustuksen tiivistyminen antoi joukkueelle avaimet Cityn, Liverpoolin ja Chelsean kaatamiselle. Joukkueen kokonaisvaltainen kollektiivinen pelaaminen parani myös kevään ja kesän mittaan, eikä pisteiden kerääminen enää ollut pelkästään yksittäisten pelaajien henkilökohtaisen ratkaisujen varassa. Tämä myös nosti monen pelaajan suoritusten tasoa, josta paras esimerkki oli Granit Xhaka.

Arsenalilla on ollut kaikista joukkueista lyhin tauko. Liverpoolia, ManUa, Citya ja Chelsea lukuun ottamatta muut joukkueet ovat pelanneet edellisen kerran virallisia otteluja 26.7. Manchesterin joukkueet aloittavat europeleistä johtuen kautensa viikkoa muita myöhemmin.  Arsenal on pelannut Valioliigan kauden päättymisen jälkeen vielä cupin finaalin (1.8) ja Community Shieldin (29.8). Asiaa voi tarkastella kahdelta kannalta. Arsenalin kesän hyvä formi saattaa kantaa vielä alkavalle Valioliigakaudelle, joten muita parempi pelituntuma saattaa olla etu. Toiselta kannalta katsottuna, voidaan miettiä, onko joukkue ehtinyt palautua näin lyhyessä ajassa kesän kovasta rasituksesta. Tämä asia selviää meille kauden alettua.

KOKOONPANO

Siirtoikkuna on auki vielä 5.10 asti. Vallitsevasta tilanteesta johtuen siirtomarkkinoilla on yleisesti ottaen ollut normaalia hiljaisempaa. Onkin vielä vaikea sanoa joukkueiden lopullisia kokoonpanoja, mutta uskallan sanoa, Arsenalin materiaalin olevan viime kautta laadukkaampi.

Leno tulee jatkamaan maalinsuulla ykköstorjujana. Martinezia on viety viimeisimmissä huhuissa Aston Villaan, eikä välttämättä olisi yllätys, mikäli seura rahastaisi argentiinalaisella ennen siirtoajan umpeutumista. Mikäli Martinez myydään, seura joutunee veskarikaupoille, sillä Matt Macey ei ole riittävän hyvä kakkosvahti. Huhuissa seuraan ollaan oltu tuomassa esim. Brentfordista David Rayaa. Tapahtui siirtomarkkinoilla mitä hyvänsä, niin ykköstorjujaan Arsenalin peli ei kaadu.

Puolustukseen ovat saapuneet nuoret William Saliba sekä Gabriel Magalhaes. Onkin mielenkiintoista nähdä, kumpi nuorukaisista valtaa avauskokoonpanon paikan ensimmäisenä. David Luizin ollessa alkukauden sivussa, näytönpaikkoja tulee varmasti kummallekin riittävästi. On oletettava, että Arsenal pelaa ainakin alkukaudella suurimman osan otteluista kolmen topparin linjalla, jossa vasemman puolen topparilla on hieman suurempi vastuu hyökätessä, koska vasen wing back nostaa lähes laitahyökkäjääksi, Aubameyangin kaventaessa keskemmälle. Tähän roolin Kieran Tierney on erinomainen pelaaja. Rob Holdingilla taisi olla jo laukut pakattuna vuoden Newcastlen-reissua varten, mutta Luizin loukkaantuminen pitää miehen Pohjois-Lontoossa ainakin tammikuulle. Toppariosastolla Chambers, Mari ja Mustafi parantelevat vielä vammojaan. Sokratis sen sijaan on suuntaamassa vanhan pelikaverinsa Gattuson alaisuuteen Napoliin. Laitapuolustajien/wing backien osalla on pyörinyt huhuja koko kesän, mutta luultavasti Kolasinac on ainoa, joka heistä saattaa lähteä. Bellerinin merkitys seuran hierarkiassa on sen verran suuri, että hänestä tuskin luovutaan ainakaan kovin halvalla. Maitland-Nilesin ympärillä on myös pyörinyt siirtohuhuja, mutta nyt näyttäisi siltä, että juuri maajoukkuedebyytin tehnyt englantilainen on jäämässä seuraan. Ei liene mahdoton ajatus, että AMN olisi ykkösvaihtoehto vasemmalle laidalle, Tierneyn pelatessa topparina.

Keskikentän kokoonpanossa ei ole ainakaan vielä tapahtunut suurempia muutoksia viime kauteen. Elneny ja Smith Rowe ovat palanneet lainalta, Guendouzi on päässyt harjoittelemaan ykkösjoukkueen mukaan ja Ceballosin lainaa saatiin jatkettua yhdellä vuodella. Koko kesä huhuissa pyörinyt Thomas Partey saattaa vielä liittyä ryhmään, mutta se tuskin nykyisessä taloudellisessa tilanteessa tapahtuu ennen Torreiran siirtymistä muualle. Ainakin Serie A:n keskikastin seurat ovat tiettävästi kyselleet uruguaylaisen palveluksien perään. Toinen sisään huhuttu pelaaja on Lyonin Houssem Aouar. Lyon on julkisesti kertonut Arsenalin olleen kiinnostunut pelaajasta. Siirto on varmasti ihan mahdollinen, mutta uskon Arsenalin rahoittavan mahdollisen kaupan Guendouzin myynnillä. Aika näyttää, nähdäänkö kumpaakaan huhutuista pelaajista punavalkoisessa paidassa. Mikäli toinen tai jopa molemmat heistä saapuvat, antaa se Artetalle lisää mahdollisuuksia muotoilla keskikenttää taktisesti. Oman mielenkiintonsa tuovat Willock ja Smith Rowe, jotka varmasti tulevat saamaan minuutteja. Willock ei viime kaudella pystynyt ottamaan askelta seuraavalle tasolle. Smith Rowe sen sijaan sai Huddersfieldissä kokemusta miesten peleistä, joten hän on varmasti valmiimpi tällä kaudella.

Hyökkäyspäähän saapui kokenut Willian Chelseasta ilmaisella siirrolla. Muuten kokoonpanossa ei ole tapahtunut muutosta, eikä luultavammin tule tapahtumaankaan ennen siirtoajan päättymistä. Aubameyang on edelleen hyökkäysosastossa kaikki kaikessa ja tulee käytännössä pelaamaan 90 minuuttia illasta toiseen. Muille hyökkäyspään pelipaikoille on tasaista kilpailua. Eddie Nketiah kirittää Lacazette "ysipaikalla". Kummatkin pelaajat ovat työtelijäitä, mutta kentällä tuovat erilaista uhkaa. Lacazette on hyvä boxissa ja kykenee suojaamaan palloa pienessäkin tilassa. Nketiah taas osaa haistaa maalipaikat ja on hyvä prässäämään, mutta auttamatta vielä fyysisesti raakile kantamaan ykköskärjen viittaa. Willian saatetaan nähdä jossain vaiheessa kautta myös 10-paikalla, mikäli taktisesti häntä siinä halutaan käyttää. Mesut Özilistä lienee turha puhua tässä kohtaa tämän enempään. Oikealla Pepe joutuu todella kilpailemaan Willianin kanssa minuuteista. Toivottavasti tämä nostaa Pepen työmoraalia, sillä viime kaudella tulleet ikävät uutiset miehen harjoitusmotivaatiosta olivat ikävää luettavaa. Tämä näkyi myös kentällä ailahtelevina otteina. Nuorista pelaajista viime kaudella läpilyöneet Saka ja Martinelli tulevat kasvattamaan myös rooliaan joukkueessa. Saka saatetaan nähdä myös wing backina, samoin kuin Reiss Nelsonia, jonka peliaikaan Willianin saapuminen vaikuttaa suuresti. Martinelli palaa loukkaantumisen jälkeen peliin vuodenvaihteessa. Toivotaan kuntoutumisen sujuvan hyvin, jotta kevään otteluissa joukkueella on yksi ase enemmän käytettävissään.

Ennakoitu avauskokoonpano kauden alussa (3-4-3): Leno, Saliba-Holding-Tierney, Bellerin-Ceballos-Xhaka-AMN, Aubameyang-Lacazette-Willian.

ODOTUKSET

Odotukset Artetan ensimmäistä kokonaista kautta kohtaan kasvoivat cupin voiton myötä jopa liian suuriksi. Vaikka keväällä oli muutamia lyhyitä heikompia jaksoja, niin todellista synkkää jaksoa ei Artetan joukkueella ollut, vaan isossa kuvassa joukkue kehittyi koko ajan. Artetaa mitataan kunnolla ensimmäisen kerran päävalmentajaurallaan vasta orastavan tappioputken alkaessa. Samalla mitataan myös joukkueen johtavien pelaajien vastuunkantokykyä.

Kuten mainittua, joukkueen pelillinen käyrä on osoittanut koko ajan ylöspäin. Tästä johtuen on syytä odottaa Arsenalin parantavan viime kaudesta sijoitustaan Valioliigassa. Joukkueelta on myös lupa odottaa parempaa menestystä Eurooppa-liigassa viime kauden sukelluksen jälkeen. Cupin voittaminen olisi luonnollisesti huikea asia, mutta kyseisessä kilpailussa menestyminen on monen asian summa, kuten arpaonnen sekä vastustajan tilanne muiden kilpailujen suhteen otteluiden ajankohtana.

Keväällä pelkän sijoituksen katsominen ei välttämättä kerro kuvaa kaudesta. Emeryn ensimmäisellä kaudella Arsenal oli 5. ja oli yhden NLD:ssä epäonnistuneen rankkarin päässä UCL-paikasta. Pelillisesti kausi oli silti heikko, eikä vaikuttanut siltä, että joukkue olisi kehittynyt kauden aikana.

Odotan tällä kaudella enemmän sitä, että Arsenalin pelillinen käyrä olisi kauden mittaan nouseva ja joukkueen löytävän pelillisen identiteetin, johon nojata tulevina kausina. Pelkkä sijoittuminen 4. joukkoon ei pitkässä juoksussa ole riittävä, jos pelillisesti joukkue on samassa pisteessä syksyllä 2021 kuin mitä se on nyt.

ARVIOT JA VEIKKAUKSET

Arsenal ei ikävä kyllä tule sijoittumaan 4. parhaan joukkoon, vaan täpärästi ulos UCL-paikoilta. Pohjois-Lontoon herruus sen sijaan palaa Tykkimiehille.

Arsenalin kauden tärkein pelaaja: Pierre-Emerick Aubameyang. Joukkueen kirkkain tähti ja kapteeni.
Arsenalin kauden yllättäjä: Emile Smith Rowe. Lainapestillä Huddersfieldissä saatu kokemus miesten peleistä auttaa nuorukaista myös Valioliigaotteluissa.
Arsenalin kauden floppi: Pepe. Väläyttelee edelleen, mutta lyhyestä pre-seasonista johtuen ei ehdi ottaa riittäviä kehitysaskelia. Ei paranna viime kaudesta, joten ei ole siirtosummansa väärti.

Valioliigan sarjataulukko:
1. Man City
2. Liverpool
3. Chelsea
4. Man Utd
5. Arsenal
6. Wolves
7. Everton
8. Tottenham
9. Southampton
10. Leicester
11. Burnley
12. Brighton
13. Sheffield Utd
14. West Ham
15. Newcastle
16. Leeds
17. Crystal Palace
18. Aston Villa
19. Fulham
20. WBA

Maalikuningas: Pierre-Emerick Aubameyang, 23 maalia
Koko sarjan paras pelaaja: Kevin de Bruyne (Man City). Kokonaisvaltaisesti sarjan ylivoimaisesti paras pelaaja. On tehokas sekä työteliäs moottori Cityn keskikentällä. David Silvan lähdön myötä vastuu kasvaa entisestään.
Koko sarjana yllättäjä: Kalvin Phillips (Leeds). Maajoukkueessakin debytoinut 24-vuotias keskikenttäpelaaja tulee olemaan tärkeä palanen Leedsin keskikentällä.
Koko sarjan kauden floppihankinta: Hakim Ziyech (Chelsea). Eiredivisien taso on kaukana Valioliigasta, eikä yhden kauden väläytyksen UCL:ssä kanna yksittäisiä väläytyksiä pidemmälle Valioliigassa. Paljon hehkutetulla Ziyechillä on iso työ mahtua edes Chelsea avaukseen.