Topparitilanne

22.6.2020

Arsenalin topparitilanne on katastrofaalinen. Uutinen ei ole uusi, mutta joka kerta sen taustalla on eri tekijät. Joskus ollaan virkavallan kanssa vaikeuksissa (Adams), joskus taas pelaajalla on malaria (Toure), joskus pelaajalla on seuraa isompi ego (Gallas), joskus pelaaja on aina loukkaantuneena (Vermaelen), joskus taas kapteeni itse ja seurajohto sekoilevat pelaajan ulos (Koscielny) ja joskus on David Luiz.

Koskakohan tämä sekoilu ja säätäminen joukkueen tärkeimmän pelipaikan kohdalla loppuu? Toure-Campbell toppariparin jälkeen joukkueessa ei hetkittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta ole löytynyt stabiilia kaksikkoa puolustuksen sydämeen. Koscielny ja Mertesacker pääsivät jossain kohtaa lähelle Valioliigan kärkeä, mutta silloinkin loukkaantumiset pilasivat kaksikon ajoittain erinomaisen puolustustyöskentelyn.

Tällä hetkellä joukkueessa on määrällisesti sopiva määrä toppareita. Jopa toppareiden ikäjakauma on lähes optimaalinen. Laatu sen sijaan on kaukana siitä, mitä sen pitäisi olla joukkueesta, joka taistelee pääsystä Valioliigan neljän parhaan joukkoon.

Kukaan ei varmasti osaa sanoa, mikä olisi optimaalinen avauspari tällä hetkellä. Jossain vaiheessa kautta Luiz-Chambers vaikutti toimivan "ihan ok", kunnes Chambers loukkaantui. Artetan aikana Mustafi ja Luiz vaikuttivat yllättäen olevan edes kohtalaisen toimiva pari. Näiden kahden herran ongelmana on kuitenkin virhealttius. Esim. Mustafi saattaa pelata 90+2 minuuttia ottelusta hyvin, mutta sen yhden minuutin aikana tulee katastrofaalinen suoritus, joka näkyy tulostaululla. Hyvä esimerkki tästä kevään Chelsea-ottelu.

Pelaajatyypiltään Arsenalissa on liikaa "highlight-toppareita". Termillä tarkoitan pelaajatyyppiä, jotka haluavat aggressiivisesti katkoa palloja, tykkäävät liukua ja avaavat peliä ylirohkeasti. Tähän kategoriaan voidaan laittaa huoletta Luiz, Mustafi ja Sokratis. Jokainen joukkueurheilun hienouksista perillä oleva varmasti tietää, että harvoin kaksi saman tyyppistä pelaaja keskenään on toimiva yhdistelmä. Hyvä esimerkki toimivasta ja toisiaan täydentävästä toppariparista on Leicesterin Soyuncu-Evans. Meillekin aikoinaan huhuttu Soyuncu on eittämättä näyttävä toppari, joka varastaa otsikot, mutta ilman tyylikästä ja rauhallista Evansia turkkilainen saattaisi näyttää päättömältä konhottajalta.

Tällä hetkellä Arsenalilta puuttuu juurikin Evansin tyyppinen rauhallinen toppari, joka antaisi Luzille tai Mustafille mahdollisuuden pelata aktiivisemmin. Mertesackerin jälkeen Arsenalissa ei tällaista ole suuressa roolissa ollut. Mertesacker ja Koscielny olikin toimiva pari juurikin siksi, koska he täydensivät toistensa puutteita niin pallolla kuin ilman palloa.

Nämä mertesackerit, kompanyt ja evansit ovat pelaajatyyppeinä sellaisia, jotka eivät näy otsikoissa, mutta ovat joukkueella todella tärkeitä. Nykyjoukkueesta Holding on ehkä tyypiltään lähimpänä tätä, mutta 1,5 vuoden takaisen loukkaantumisen jälkeen hän ei ole päässyt loukkaantumista edeltäneelle tasolle. Nyt hänellä on kuitenkin loppukauden aikana mahdollisuus näyttää, mikä tämän hetkinen taso on.

Pablo Marista on vielä vaikea sanoa, mikä hänen tasonsa on. Tuloksellisesti ottelut, joissa espanjalainen on pelannut ovat olleet hyviä, eikä hänen aikanaan Arsenal ole päästänyt maaliakaan. Otanta on kuitenkin sen verran pieni, ettei suuria johtopäätöksiä kannata kuitenkaan vielä tehdä. Alku oli kuitenkin ihan lupaava, mutta ikävä loukkaantuminen katkaisi vasenjalkaisen topparin kauden. Pelaaja on Artetalle entuudestaan tuttu ja ostohintakin on seuran budjettiin sopiva, joten uskon Arsenalin lunastavan pelaajan itselleen.

Ensi kaudeksi Lontooseen saapuvan William Saliban harteille ollaan jo ensi kaudeksi kasaamassa aikamoisia paineita. 19-vuotiaasta pelaajasta odotetaan heti puolustuksen johtohahmoa. Vaikka kyseessä on eittämättä yksi maapallon lupaavimmista toppareista, niin hyppäys Ligue 1:stä Valioliigaan on valtaisa. Tähän kun lisätään Arsenalin joukkueen yleinen käymistila, niin odotukset nuorta pelaajaa kohtaan ovat alkaneet kasvaa epärealistisiksi. Olisi eri asia hypätä van Dijkin tai Laporten vierelle.

Seurajohdolla onkin iso työ Artetan kanssa siivota toppariosasto tulevaisuutta varten. Luizin ja Sokratiksen voisi laittaa heti ulos. Mustafi toimisi 4-5 topparina pari vuotta. Chambers ja Holding ovat samaa 4-5 topparin kastia, ellei yhtäkkistä kehittymistä tapahdu. Pablo Mari lienee se 3. toppari, joten Saliban lisäksi tarvitaan vielä avaukseen toppari, joka soveltuu yhteen hänen kanssaan. Lisäksi listoilla on vielä Mavropanos, mutta hänen tasonsa ei taida Arsenalissa riittää.

Mitään pitkäaikaista tai toimivaa, ei rakennetta hetkessä, mutta viime kesäiseen kaltaisiin Koscielnyn myyntiin ja Luizin paniikkiostoon ei ole enää varaa hukata 20 miljoonaa puntaa. Seurajohdon onkin siis onnistuttava hankkimaan Saliban rinnalle mitat täyttävä ja oikean tyyppinen topparipari, jotta Arsenalin pelin sydän alkaisi sykkiä, eikä puolustuksen (ja kannattajien) ekg-käyrä ala näyttää suoraa viivaa.