Vihdoinkin pelipäivä

15.6.2020

Ylihuomenna palataan toden teolla sorvin ääreen. Vaikeinta tässä korona-ajassa on ollut tietämättömyys tulevasta, koska mitään varmoja päivämääriä ei ollut tiedossa kauden jatkumisen suhteen. Siksi Valioliigan jatkumispäivämärään julkaisu 28.5 oli ensimmäinen askel kohti normaalia elämää. Siitä hetkestä lähtien jalkapallon saralla olen odottanut vain ja ainoastaan päivämäärää 17.6.

Kauden jatkuessa Arsenal on sijalla yhdeksän. Kaikkien himoitsemaan Sieniliigan paikkaan on matkaa 8 pistettä. Vaikkakin Arsenalilla on yksi ottelu vähemmän pelattuna ja neljänteen sijaan on teoreettiset mahdollisuudet, niin en jaksa uskoa tähän, vaikka kaikki menisi täydellisesti nappiin. Manchester Cityn mahdollinen europanna voi vielä päästää sarjan viidennenkin mukaan UCL-karkeloihin, mutta viidenteenkin sijaan Arsenalilla iso vuori kiivettävänä.

Pidän tällä hetkellä tärkeimpänä asiana sitä, että Arteta saa vietyä projektiaan eteenpäin ja ajettua sisään pelaajia rooleihin, joissa haluaa heidän olevan kaudella 2020-2021. Tämä ei missään nimessä ole helppoa varsinkaan jos esim. Auban jatkon tilanne ei selviä lähiaikoina. On hankala rakentaa kautta 2020-2021, mikäli ei tiedä pelaako joukkueen tärkein pelaaja joukkueessa.

Toinen haaste on pelaajien hankkiminen kesällä tulevaisuutta varten. Nyt jatkuva sesonki antaa varmasti osviittaa esim. Torreiran jatkosta. Mikäli uruguaylainen ei mahdu Artetan avauskokoonpanoon, uskon hänen palaavan takaisin Italiaan. Tämä taas tarkoittaisi hankintaa keskikentän työmiesosastolle esim. Thomas Parteyn muodossa. Mikäli Arsenal nyt hankkisi Parteyn tulevaksi kaudeksi, niin Torreiran mahdollisella ostajalla olisi hyvät valttiakortit käsissään ja Arsenal joutuis myymään hänet todennäköisesti alihintaan. Tokikaan ei ole poissuljettu, että molemmat pelaajat pelaisivat joukkueessa, mutta se tarkoittaisi jonkun toisen keskikenttäpelaajan myyntiä. Tällä hetkellä alemman keskikentän pelaajista uskon juuri Torreiran olevan lähimpänä lähtöä. Osa kannattajista toivoisi Xhakan lähtöä, mutta sveitsiläisellä vaikuttaa Artetakin papereissa olevan iso rooli.

On mielenkiintoista nähdä millaisella avauskokoonpanolla Arsenal lähtee seuraaviin otteluihin. Leno nyt on 120 % varmuudella tolppien välissä. Puolustuslinjasta varmoja avaajia ovat varmastikin Bellerin ja David Luiz. Itse uskon toisen topparin olevan Mustafi ja vasemman puolustajan Tierney. Muut potentiaaliset avaajat ovat Mari tai Sokratis toppariksi ja Kolasinac vasemmalle. En usko Holdingin avauskokoonpanon paikkaan. Vaikka Saka esittikin laitapuolustajana hyviä otteita, veikkaan hänenkin olevan vaihtoehto enemminkin laitahyökkääjäksi kuin puolustuslinjaan.

Keskikentälle löytyykin sitten pelaajavaihtoehtoja runsain mitoin. Xhaka lienee varma aloittaja. Veikkaisin ainakin City-pelissä Artetan lähtevän hieman puolustus- ja työorientoituneemmalla kolmikolla kuin vaikkapa lauantain Brighton-ottelussa. Cityä vastaan saatetaan jopa nähdä kolmikko Xhaka-Ceballos-Willock. Torreira ei loukkaantumisensa jälkeen ole vielä varmastikaan aivan täydessä lyönnissä, joten en usko hänen avauspaikkaansa, lieneekö edes kokoonpanossa. Gunedouzi ja Özil sen sijaan sen verran verkkaisia jalalla ja pallolla, että hieman hirvittäisi nähdä jompaa kumpaa heistä Xhakan rinnalla. Harjoitusotteluiden kooosteiden perusteella myös Maitland-Niles on pelannut keskikentällä, mutta hänestä ei siihen paikalle ole. Yksi hyvä ottelua Manua vastaan pari vuotta sitten keskikentällä ei enää paljon paina, varsinkaan kun pelaajalle tulee ottelussa 2-3 todella pahaa pallonmenetystä. Katsokaa vaikka Brentfordin kolmas maali viimeisessä harjoitusottelussa.

Hyökkäyspään varma avaaja on tietenkin Aubameyang. Uskon kapteenin aloittavan vasemmalla laidalla. Ennen taukoa Arteta peluutti Nketiahia avauksessa Lacazetten sijaan. Epäilen vahvasti Lacazetten kuitenkin aloittavan. Sen verran terävältä ranskalainen on näyttänyt niissä lyhyissä koosteissa, joita harjoitusotteluista on nähty. Oikealla aloittanee Pepe.

Luultavasti kaikki arvaukseni menevät normaaliin tapaan kauniisti sanottuna väärin. Yleensä en itse jaksa kauheasti kritisoida pelaajavalintoja ja huutaa sosiaalisessa mediassa kitalaki vilkkuen, että sen ja sen pitäisi avata. Fakta on kuitenkin se, että päävalmentaja/manageri näkee pelaajat päivittäin ja laatii pelitavan sekä valitsee siihen sopivimmat pelaajat sen mukaan, ketkä kokee olevan pelitapaan soveltuvimmat.

Omat odotukseni loppukaudesta ovat pelin kehittyminen ja punaisen langan löytyminen esityksiin. Emeryn ajan sekoilusta on kirjoitettu niin paljon, ettei nettiin taida mahtua asiasta enää yhtään mitään. Toivonkin joukkueen pelin rakenteen olevan ensi kauden alussa sellainen, ettei se ole riippuvainen yksittäisen pelaajan suorituksesta, vaan illasta toiseen stabiilia ja kollektiivista suorittamista. Tämä toki on paljon toivottu, mutta pikku hiljaa kun ottaa edistysaskelia, niin jossain vaiheessa se palkitaan tulostenkin muodossa. Katsokaa vaikka Liverpoolia. Pikavoittoja ei ole tarjolla.

Voittaminen on tietenkin kaiken suola, mutta ei Roomaakaan rakennettu yhdessä yössä, joten suuria odotuksia itsellä ei ole tulosten suhteen. Koen tulosten olevan enemmänkin seuraus laadukkaasta perustyöstä, eikä niinkään yksittäisestä ottelusta taktisesti haettu voitto jollain taikatempulla. Ymmärrätte varmaan mitä tarkoitan.

Mitä tulee sitten ylihuomiseen Etihadin vierailuun, niin lähtökohtaisesti ja normaaleissa olosuhteissa pinnoja ei olisi luvassa. Jos kuitenkin joskus on mahdollisuus yllätykseen, niin se on tällaisten taukojen jälkeen. Kovin montaa latia en kuitenkaan aio laittaa punavalkoisten puolesta. Toivossa on kuitenkin hyvä elää.

Loppuun vielä lausahdus, jota on ollut ikävä: COME ON YOU GUNNERS!