Matkakertomuksia osa 4: Croydon

24.5.2020

Crystal Palace-Leicester
Crystal Palace-Leicester
Palacen oma olutmerkki
Palacen oma olutmerkki

Tässä viimeisessä matkakertomuksessa ei lähdetä merta edemmäs kalaan, vaan pysytään Lontoossa ja matkustetaan etelässä sijaitsevaan Croydoniin, joka on Crystal Palacen kotipaikka. Crystal Palace on suomalaisille hyvinkin tuttu seura, sillä 2000-luvun alkupuolella seuran sini-punaisia värejä edustivat Aki Riihilahti, Mikael Forssell, Shefki Kuqi sekä Joonas Kolkka. Heistä varsinkin Aki Riihilahti nauttii Etelä-Lontoossa edelleen suurta suosiota, jopa kulttipelaajan statusta.

Jokainen Lontoossa vieraillut tietää, että kaupungissa julkinen liikenne toimii hyvin. Tästä syystä matkaaminen paikallisjunalla Croydoniin ei aiheuta kovin suuria järjestelyjä. 15-20 minuutin matkalla keskustasta etelään ei juurikaan tarvitse keksiä ylimääräistä tekemistä, sillä Selhurst Parkin lähistöllä on monia asemia, jonne keskustasta tulevat junat pysähtyvät.

Mikäli kaupunginosia pitäisi kuvailla joukkueen pelitavalla, niin Croydon näyttää juurikin Roy Hodgsonin Crystal Palacelta. Järjestäytynyt, ei kovin kaunis, mutta silti joitain yksittäisiä helmiä.

Olen käynyt kahdesti Selhurst Parkilla ja kummallakin kerralla tunnelma otteluissa on ollut erinomainen. Vaikka en tunne kovin suuria sympatioita seuraa kohtaan johtuen sen yleisestä pelitavasta, niin täytyy arvostaa sen ympärillä olevaa kulttuuria.

Selhurst Park sijaitsee kävelymatkan päässä sen läheisyydessä olevista rautatieasemista. Kuten muissakin paikoissa, niin karttaa asemalta stadionille ei tarvitse. Riittää että seuraa asemalta lähtevää ihmisvirtaa.

Stadionin läheisyydessä on yllättävän vähän pubeja, joissa nauttia pre-match pintti. Twitterissä sain suosituksen käydä The Clifton Arms -pubissa, jonne suuntasimme tutustumaan paikalliseen kulttuuriin. Tunnelma pubissa ennen viime marraskuista Crystal Palace-Leicester ottelua oli hyvin tavallinen. Harvoin vieraat ihmiset ovat tulleet kyselemään, mistä olen ja mitä mieltä olen tulevasta ottelusta. Kysymyksiin joutui vastaamaan hyvin neutraalisti ja poliittisesti, kuitenkin niin, etten paljastaisi olevani todellisuudessa Gooneri.

Oluen kittaamisen sijasta, halusimme mieluummin tutusta siihen millaista tunnelma Selhurst Parkin ympäristössä on ennen ottelun alkua, joten yhden tuopin jälkeen suuntasin tennarit kohti stadionia.

Stadion yhteydessä on perinteisestä brittikulttuurista poiketen fanzone. Fanzonelilla olikin aikamoinen karnevaalitunnelma, jollaiseen muualla Englannissa en ole törmännyt. Oli myös aikamoinen kontrasti miljöön ja lavalla olevien sambatanssijoiden välillä. Siinä Karjalan isännän pojasta tuntui yhtä hämmentävältä kuin läpiajossa 5 divarin futispelissä. Fanzone kokonaisuudessaan oli mukava poikkeus perinteisiin tapahtumiin Briteissä. Tuntia ennen ottelun alkua lavalle noussut hosti nostatti tunnelmaa aloituskokoonpanojen julkistamisella. Ruoka- ja juomatarjontaan oli myös panostettu, sillä tarjolla oli normaalia kojuruokaa laadukkaampaa burgeria ja seuran omaa Palace Alea.

Stadionilta löytyy luonnollisesti perinteinen fanituotemyymälä. Poikkeuksena normaaliin, osana stadionia oli myös ruokakauppa, josta oli kätevä hankkia pientä evästä ottelun ajaksi.

Jo sisäänkäynneistä huomaa, ettei olla saapumassa mihinkään uutuuttaan kiiltävään, esim. WC-pöntön renkaan muotoisella modernille stadionille. Sisääntuloportteja ei sähköisestä lipunlukijajärjestelmästä huolimatta ole uusittu kymmeniin vuosiin. Tämä toikin omanlaisensa tunnelman heti portilla. Ahdas sisääntuloportti, kapeat käytävät ja epäkäytännölliset wc-tilat ovat kaikessa rumuudessaan jopa kaunista.

Kulku istumapaikoille tapahtuu yhdestä sisäänkäynnistä. Ruuhkaa ennen ottelua on luonnollisesti, koska kaikki saman katsomonosan katsojat ahtautuvat sisään lähes samaan aikaan. Omat istumapaikkamme sijaitsevat katsomossa melko ylhäällä, vaikka olin lipunmyynnin alkaessa hereillä ja jonossa heti myynnin alkaessa. Vaikka paikat olivat ylhäällä, niin paikkojen sijainti keskiviivan läheisyydessä antoi hyvän kuvan ottelun tapahtumista. Paikat sijaitsivat myös puolessavälissä koti- ja vieraskannattajia, joten tunnelma oli varsin hyvä.

Ottelussa alavireinen kotijoukkue ei kyennyt juurikaan laittamaan kampoihin vieraille. Leicester oli tuohon aikaan todella hyvässä vireessä, joka huokui yksittäisten pelaajien hyvästä itseluottamuksesta. Lopputulos 0-2 mairittelee kotijoukkuetta, sillä Vardyn johdolla pelanneet Ketut olivat koko ottelun niskan päällä. Jos ottelusta pitää jokin erityinen tapahtuma nostaa esiin, niin Vardyn tekemän 0-2 maalin hänen tuuletuksensa kotijoukkueen kannattajille oli hauska. Koko ottelun Vardylle kuittailleet kotikannattajat saivat kokea koston Vardylta tuuletuksen muodossa: https://www.youtube.com/watch?v=J6C2Bbfrb7A .

Vaikka Palace hävisi ottelun, niin kotijoukkueen kannattajat pitivät koko ottelun ajan sellaista metakkaa, johon en Englannissa ole aiemmin törmännyt (paitsi ensimmäisellä vierailullani Selhurstilla). Tappioasemasta huolimatta kannattajat jaksoivat pitää omiensa puolta koko ottelun ajan. Moni Selhurst Parkilla käynyt voinee allekirjoittaa tämän tunnelman.

Ottelun loputtua tappiosta aiheutunut tunnelma näkyi silti kannattajissa heidän tallustaessaan hiljaisina kohti koteja ja rautatieasemia. Kävimme itse syömässä Selhurstin aseman läheisessä pizzeriassa ja hyvällä omalla tunnolla voin todeta pizzan olleen yksin elämäni huonoimmista kokemuksista. Onneksi alueella on muitakin ruokapaikkoja.

Ruuhkaa ottelusta keskustaan on kuitenkin ollut kummallakin Selhurstin vierailullani sen verran, että mikäli ei ole kiire keskustan humuun, niin ruokailu tai vierailu pubissa vähentää ruuhkaa ja jo reilun puolen tunnin odottelun jälkeen jonot juna-asemilla ovat helpottaneet.

Selhurst Park ja Crystal Palace ovat raikas poikkeus perinteisessä futiskulttuurissa. Paikalliset eivät yritä olla enempää kuin ovat, seura ei tavoittele kuuta taivaalta ja ottelutapahtumissa on todella hyvä tunnelma. Mikäli Arsenalin ottelun lisäksi on mahdollisuus pistäytyä Selhurstilla, niin suosittelen vahvasti vierailua.

 

Crystal Palace & Croydon

Kulku Lontoosta: Paikallisjunilla kulku on helppoa. Junia kulkee tasaisin väliajoin Lontoosta Selhurstin läheisyyteen eri asemille.
Kulku stadionille: Selhurst Park on kävelymatkan päässä rautatieasemilta.
Stadion ja tunnelma: Arsenal-kannattajana tätä on paha myöntää, mutta tunnelma on otteluissa on tällä hetkellä Englannin paras.
Liput: Jäsenyyden ostamalla lipun/lippujen saanti on helppoa. Jäsenyys maksaa n. 25 puntaa ja ottelusta riippuen yksi jäsen voi ostaa 2-4 lippua. Ilman jäsenyyttä lippujen saanti on myös mahdollista, mutta liput tulevat myyntiin ei-jäsenille vasta otteluviikolla
Kaupunki: Croydon on Crystal Palacen näköinen kaupunginosa.