2010-luvun tärkeimmät pelaajat

14.1.2020

Tapasin eilen hyvän ystäväni lounaan merkeissä ja keskustelu kääntyi vähemmän yllättäen Arsenaliin. Pohdimme hieman viime vuosikymmentä ja mietimme, ketkä pelaajat olivat menneen vuosikymmenen parhaat ja merkittävimmät pelaajat Arsenalissa.

Listasin alle pienin perusteluiden kera ne pelaajat, jotka mielestäni olivat 2010-luvulla Arsenalin tärkeimmät ja merkittävimmät pelaajat.

1) Santi Cazorla
Pieni hymyilevä espanjalainen pelasi vuosina 2012-2018 yhteensä 180 ottelua, joissa teki yhteensä 29 maalia ja antoi 45 maalisyöttöä. Maaleista se ikimuistoisin ja tärkein oli ehdottomasti FA Cupin finaalin vapaapotkumaali Hull Cityn verkkoon vuonna 2014. Arsenal-uran aikana Cazorlasta muotoutui hyökkäävästä keskikentästä/laiturista eriomainen keskikentän keskustan pelaaja. Cazorlan pallokosketus ja peliäly hakee vertaistaan jalkapallomaailmassa. Cazorla ei ollut Arsenalissa ainoastaan älykäs pelaaja, vaan antoi kentällä aina kaikkensa. Tuo kaikkensa antaminen ei ainakaan vähentänyt pelaajan arvostusta kannattajien keskuudessa. Pelitavalla oli myös kääntöpuolensa. Lukuisat loukkaantumiset varjostivat espanjalaisen uraa Arsenalissa. Ilman näitä vakaviakin loukkaantumisia uskon, että saisimme edelleen nauttia taikurin taidonnäytteistä Pohjois-Lontoossa. Cazorla oli myös täydellinen pelaaja Wengerille. Kuten todettua, Cazorla hyvin älykkäänä pelaajana pystyi paikkaamaan Wengerin pelitavan taktista löyhyyttä viisailla ratkaisulla. Cazorla oli ja on tietenkin edelleen pelaaja, joka saa rinnallaan olevat pelaajat näyttämään todellisuutta paremmalta. Kysykää tätä vaikka Francis Coquelinilta.

2) Laurent Koscielny
Koscielnyn Arsenal-ura kesti melkein koko vuosikymmenen. Tuona aikana Lorientista saapunut ranskalaistoppari nousi Ligue 1:n keskinkertaisesta lupauksesta Arsenalin kapteeniksi ja yhdeksi Valioliigan parhaista toppareista. Vaikka aika Arsenalissa olisi voinut viime kesänä päättyä tyylikkäämmin, niin Koscielnyn voi mielestäni silti nostaa Arsenal-legendojen joukkoon. Koscielny pelasi Arsenalissa yhteensä 353 ottelua. Kuten Cazorla, niin myös Koscielny kärsi paljon loukkaantumisista. Pahin loukkaantuminen tapahtui Atletico Madridia vastaan toukokuussa 2018, jolloin hänen akillesjänteensä katkesi. Loukkaantumien piti kapteenin sivussa pelikentiltä reilut puolivuotta ja silloinkin hän joutui palamaan kentille ennenaikaisesti. Koscielny muodosti Per Mertesackerin kanssa erinomaisen toppariparin. Tilastojenkin perusteella kyseinen topparipari oli hyvin toimiva, sillä heidän pelatessaan yhdessä 90 minuuttia Arsenal ei hävinnyt kertaakaan 27 otteluun. Tälläkin kaudella Koscielnylla olisi varmasti ollut käyttöä Arsenal-puolustuksessa. Vaikka Koscielnyn paikkaajaksi hankittu David Luiz on suoriutunut kohtalaisesti, olisin mieluummin halunnut nähdä Koscielnyn vielä tämän kauden Tykkkimiespaidassa. Mikäli Koscielny oli pelannut vielä tämän kauden, olisi hänen kunniakseen järjestetty testimonial-ottelu.

3) Aaron Ramsey
Walesilainen saapui Arsenaliin jo vuonna 2008 kasvattajaseurastaan Cardiffista. Pieni huomio tässä siirrossa oli se, että ManU ehti jo julkaista Ramseyn siirtyvän Manchesteriin, mutta Arsenalin onneksi Ramsey valitsi toisin. Jos Cazrolan ja Koscielnyn kohdalla puhutaan loukkaantumisista, niin sama laulu jatkuu myös Ramseyn kohdalla. Ramseyn takareisivammat alkoivatkin jossain kohtaa tuntua enemmän säännöltä kuin poikkeukselta. Toki loukkaantumisia oli myös muutenkin, kiitos esim. Shawcrossin. Ramsey pelasi Arsenalissa yhteensä 371 ottelua ennen siirtymistään Juventukseen. Arsenalin seurajohdon keskinäinen kädenvääntö Ramseyn jatkosopimuksesta johti siihen, että Juventus löi pöytään sellaisen tarjouksen, josta oli mahdoton kieltäytyä. Ramseylle tällä hetkellä Torinossa maksettava palkka on sellainen, jollaista Arsenalin ei todellakaan kannattaisi Ramseylle maksaa, vaikka kuinka rakastettu pelaaja Walesilainen onkin. Vaikka pelaaja jakoi kannattajien keskuudessa mielipiteitä varsinkin vuosikymmenen alkupuolella, niin tasainen kehitys loukkaantumisista huolimatta johti siihen, että Ramseysta kehittyi erinomainen jalkapalloilija. Ramseyn paras kausi oli ehdottomasti kausi 2013-2014, jolloin hän muodosti Mesut Özilin kanssa erinomaisen tutkaparin keskikentällä. Tuolla kaudella Ramsey onnistui tekemään Valioliigassa 10 maalia ja antoi 9 maalisyöttöä. Huippukaudenkin jälkeen Ramsey pystyi tekemään ”kasipaikan” pelaajaksi kiitettävän määrän maaleja, vaikka ei läheskään automaattisesti ollut aina avauskokoonpanon pelaaja. Jalkapallomaailma tuntee Ramseyn kulttipelaajana, koska hänen tekemänsä maalin jälkeen lähes poikkeuksetta joku tunnettu julkisuuden henkilö menehtyy seuraavana päivänä. Arsenal-kannattajien keskuudessa ne tärkeimmät maalit lienevät voittomaalit FA Cupin loppuotteluissa Hull Cityä ja Chelsea vastaan.

4) Mesut Özil
Real Madridista vuonna 2013 saapunut saksalainen oli saapuessaan pitkästä aikaa seuraan hankittu iso nimi. Ensimmäisinä vuosinaan Özil oli ajoittain todella maaginen. Viime vuodet ja varsinkin aika Emeryn alaisuudessa oli todella hankalaa, mutta nyt Artetan ensimetreillä Özilille tuntuu löytyneen oikean suuntainen rooli ja kevät näyttää sen, onko Özilistä vielä Arsenalin hyökkäyspelin kapelimestariksi. Özilin arvoa ei ole 2010-luvulla mitattu ainoastaan pelikentällä, vaan vuoden 2014 maailmanmestarin markkina-arvo hänen saapuessaan oli hyvin merkittävä. Viime aikoina markkina-arvoa on tokikin pudottanut Özilin aktiivinen tahalliset tai tahattomat kannanotot poliittisiin asioihin. Siitäkin huolimatta Özilin nimellä varustetut paidat tekevät kauppansa fanikaupassa. Eittämättä Özilin pelikäsitys on huippuluokkaa ja parhaimmillaan Özilin peli on todellista taidetta, vaikka se ei aina olekaan sitä kaikkein tehokkainta.

5) Olivier Giroud
Olivier Giroudin arvoa kentällä ei mitata pelkästään maaleissa, kuten ei target-hyökkääjien yleensäkään. Giroudin työmoraali ja työmäärä kentällä oli aina kiitettävällä tasolla. Vaikka tasoltaan ei ole suoranaisesti Valioliigan mestaruudesta taistelevan joukkueen ykköshyökkääjä, niin kyky suojata ja jakaa palloa vastustajan 16-alueen sisällä ovat sellaiset, että oikein käytettynä ja oikean tyyppisten pelaajien kanssa Giroudista saa todella paljon irti. Esimerkkinä tästä voidaan pitää Ranskan maajoukkuetta, jossa on varmasti absoluuttisesti parempia kärkipelaajia kuin Giroud, mutta silti hän sopi täydellisesti muuhun Ranskan hyökkäyskalustoon vuoden 2018 MM-kisoissa. Arsenalissa Alexis Sanchez lienee Giroudin kanssa pelanneista pelaajista se pelaaja, joka hyötyi eniten Giroudin ominaisuuksista. Yhteensä Giroud pelasi Arsenalissa 253 ottelua ja teki niissä 105 maalia. Sexy-Olli ei ollut tyylikäs ainoastaan kentän ulkopuolella, vaan oli sitä myös kentällä. Tästä osoituksena Arsenalin vuosikymmenen hienoin maali Crystal Palacen verkkoon uudenvuoden päivänä 2017. Niin paljon kuin olisinkin halunnut Giroudin pitää Arsenalissa, niin Giroudin siirto Chelseaan oli pakko tapahtua, jotta Aubameyangin hankita Dortumndista onnistui. Jalkapalloromantikkona olisi ollut upea nähdä Giroud vielä Arsenal-paidassa Chelsea-sopimuksen umpeuduttua, mutta tällä hetkellä siirto Interiin lienee pilaavaan tämän unelman.

2010-luvulla Arsenalissa pelasi myös paljon muita loistokkaita pelaajia, joidenka merkitys seuran historiassa tullaan muistamaan aina. Niminä nostettakoon esiin esimerkiksi Per Mertesacker, Alexis Sanchez, Robin van Persie ja Hector Bellerin.