VAR

8.1.2020

Alkukauden kuumin puheenaihe Valioliigassa lienee VAR. Suomessa VAR-keskustelu räjähti viimeistään Norwich-Tottenham ottelun jälkeen, jossa Kevin Friend hylkäsi Teemu Pukin tekemän maalin paitsiona videotarkistuksen jälkeen. Tilanne oli hyvin kyseenalainen ja yleisölle näytetty still-kuva oli todella huonosta kuvakulmasta, joten en ole ollenkaan yllättynyt asiasta levinnyttä laajaa keskustelua. Ajattelin nyt hieman kirjailla omia ajatuksiani VAR:sta.

VAR jo itsessään lyhenteenä kertoo mikä kyseinen järjestelmä on. VAR eli video assistant refree on siis tuomareiden apuväline. Itse olen mieltänyt VAR:n olevan erotuomareiden työkalu, ei autuaaksi ja kaikkia virheitä poistavaksi järjestelmäksi. Viime kädessähän erotuomari kuitenkin tekee sen lopullisen ratkaisun.

Paperilla kaikki siis tuntuu hienolta ja toimivalta. Totuus ei kuitenkaan ole ollut Valioliigassa toivotun tapainen ja varsinkin paitsiotilanteet ovat aiheuttaneet keskustelua. Paitsiosääntö itsessään on aika selvä. Joko olet paitsiossa tai et ole. Itseäni on hieman huvittanut keskustelu, jossa on spekuloitu sitä olisiko jokin maali pitänyt hyväksyä, koska pelaaja X oli vain vähän paitsiossa. Kuka määrittelee sen, saako esim. Danny Ings olla enemmän paitsiossa kuin vaikkapa Troy Deeney.

Näissä paitsiotilanteissa on mielestäni parikin ongelmaa. Ensimmäinen on se, että tilanteista julkaistavat still-kuvat ovat välillä todella huonoista kuvakulmista. Esimerkiksi mainitsemani Pukin hylätyn maalin pysäytyskuva oli sellaisesta kuvakulmasta, ettei siitä oikeasti pysty sanomaan yhtään mitään. Tilanne tulee sekunnin murto-osassa ja edestäpäin otettu kuva vääristää kahden pelaajan linjaa. Tämä on omiaan aiheuttamaan närää sekä keskustelua kannattajien ja yleisön keskuudessa.

Toinen ongelma on se, että tilanteita kelataan minuuttitolkulla. Tietenkin toivon kaikkien tilanteiden menevän mahdollisimman oikeudenmukaisesti, mutta olisi huomattavasti yleisöystävällisempää, mikäli päätökset tulisivat nopeammin. Näistä senttipeleistä tulee joka tapauksessa keskustelua hylättiin maali tai ei. Tämä on kuitenkin asia joka luultavammin korjaantuu tai paranee kunhan VAR-järjestelmä alkaa tulla tuomareille tutuksi. Esim. Serie A:ssa tämä mielestäni toimii jo kelvollisesti.

Kolmas ongelma on paitsiosääntö itsessään. VAR-aikakauden aikana on alettu keskustella siitä, onko järkeä hylätä maalia jos esim. olkapää on paitsiossa. Mielestäni nykyinen sääntö on hyvä. Mikäli sääntöä muutetaan siten, että paitsio vihelletään esim. jalan kärjestä, niin kohta aletaan keskustella siitä saisiko hyökkääjä olla x määrän puolustajan edellä. Raja on vedettävä johonkin ja tällä hetkellä se on mielestäni selkeä.

Se missä VAR mielestäni toimii tällä hetkellä hyvin on rikkeet. Esim. rangaistuspotkutilanteet tulevat nopeasti ja menevät varmasti mahdollisimman oikeudenmukaisesti. Onhan videon ääressä Valioliigatason erotuomari. Uskon heillä olevan ammattitaitoa säännöistä paremmin kuin meillä twitterpanelisteilla. Muutenkin näitä rikekeskusteluja ohjaa pitkälti enemmän tunne kuin objektiivinen ajattelu, mikä on totta kai luonnollista koska kannattaminen on tunteella elämistä.

VAR on varmasti tullut jalkapalloon ja Valioliigaan jäädäkseen. Olen itse ollut aina oikeudenmukaisuuden kannattaja ja VAR eittämättä lisää sitä pitkässä juoksussa. Onhan se kuitenkin yksi työkalu lisää erotuomareille. Toistaiseksi järjestelmä ei vielä Valioliigassa toimi riittävällä tasolla. Toivonkin, että Valioliigassa otetaan käyttöön toimintatapa, jossa erotuomarit kävisivät itse tarkistamassa tilanteet videolta kentänlaidalla. Vaikka kauden mittaan VAR-huoneessa olevat tuomarit ovatkin uskaltaneet yhä enemmän muuttaa päätuomarin päätöstä, niin edelleen tuntuu siltä että VAR-huoneessa ei haluta kävellä ottelun erotuomarin tekemän päätöksen yli. Kauden aikana erotuomarit ovat kehittyneet myös siinä, että he eivät hae VAR:sta tukea päätöksilleen. Eli he uskaltavat tehdä päätökset ilman VAR:n apua hieman epäselvissäkin tilanteissa.

Kokonaisuutena VAR ei ole mikään robotti tai tietokone, joka poistaa kaikki virheet ja tekee aina absoluuttisesti oikean ratkaisun. Kuten mainitsin, se on apuväline, joka parantaa erotuomarin ratkaisua tehdä mahdollisimman oikeudenmukainen päätös. Ja nimenomaan ihminen on se joka viime kädessä tekee ratkaisun, joten inhimillisiä ratkaisuja tulee jatkossakin. VAR elää Valioliigassa kasvu- ja kipuvaiheessa mutta uskon, että viiden vuoden kuluttua VAR:sta käytävä keskustelu on laantunut ja se on toimiva osa jalkapalloa.