Arteta - Love is in the air

2.1.2020

Mikel Artetan nimittäminen Arsenalin uudeksi päävalmentajaksi herätti mielessäni monta kysymystä. Millaisella pelitavalla espanjalainen lähtee Arsenal-nimistä alusta ohjaamaan? Miten kokeneet pelaajat ostavat Valioliigan nuorimman pääavalmentajan/managerin ohjeet? Miten Arteta hallitsee kokonaisuuden? Miten hän käsittelee ensimmäiset vastoinkäymiset? Kysymyslitanijaa voisi jatkaa vaikka kuinka.

 

Artetan nimittäminen Arsenalin päävalmentajaksi oli erittäin romanttinen vaihtoehto, joka pitää sisällään suuren riskin. Meillä kenelläkään ei ole tietoa entisen kapteenimme valmennustaidoista. Maailmassa lienee kaksi henkilöä, jotka pystyvät vastaamaan kysymykseen siitä, millainen valmentaja hän on. Toinen on Arteta itse ja toinen on Guardiola.

 

Citystä kantautuneiden huhujen mukaan, Arteta on erittäin hyvä pelaajien kehittäjä. Näiden mediassa olleiden puheiden mukaan, Artetalla on ollut suuri merkitys esim. Sterlingin ja Sanen kehityksessä. Arsenalin kannalta onkin erinomaisen tärkeää, että nykyisistä nuorista pelaajista saataisiin jalostettua pelaajia ykkösmiehistöön. Gabriel Martinelli ja Matteo Guendouzi ovat sen tason talentteja, että voisivat nousta tulevaisuuden tähtipelaajaksi jopa hieman heikkoman pelaajakehittäjän alaisuudessa. Mutta esimerkiksi Nelson ja Willock ovat pelaajia, jotka vaativat oikean tyyppisen valmentajan tässä vaiheessa uraa, jotta voisivat nousta absoluuttiselle huipulle.

 

Arsenalilla ei ole myöskään käytössään Cityn tai ManUn resursseja, joten siitäkin syystä Arsenalin tulee olla omavaraisempi seura, mikäli mestaruudesta halutaan Pohjois-Lontoossa edes haaveilla. Näillä mittareilla Arteta vaikuttaa siis oikealta valinnalta ainakin paperilla.

 

Artetan on ehkä ollut jopa helppo astella Colneyhyn. Emeryn jälkeen ilmapiiri seurassa ja sen ympärillä oli sen verran tukahtunut, että kovin suuria taikatemppuja ei vaadi saada ilmapiirin kääntymään. Se kuinka paljon se kääntyy ja kuinka pitkäkestoista "hyvä fiilis" valmentajanvaihdoksen jälkeen on selviää myöhemmin. Ensimmäisten otteluiden perusteella ilmassa on rakastumisen ensihuumaa ja orastavaa kuherruskuukautta.

 

Olen aina ollut vähän skeptinen entisten pelaajien nopealle hyppäämiselle valmennustehtäviin isoissa seuroissa. Mainittakoon tässä yhteydessä esimerkiksi Adamsin ja Henryn nimet. Toivon sydämeni pohjasta, että Arteta todistaa minun olevan väärässä.

 

Kevään mittaan on mielenkiintoista nähdä mihin kilpailuihin Arteta panostaa. Tällä hetkellä neljäntenä olevaan Chelseaan on eroa 9 pistettä. Ihan mahdoton neljäs sija ei ole, mutta vaikka kuinka hyvin pelaisi, vaatisi sinne pääseminen muilta reilusti apuja. Eurooppa-liigassa sen sijaan jatkopeleissä hyvällä arpaonnella on mahdollisuus edetä ns. päätyyn asti. Tällä hetkellä joukkueen kokoonpano on sen verran kapea, ettei ole mahdollista täysipainoisesti panostaa kumpaankin kilpailuun.

 

Tammikuun siirtoikunnassa katseet on annettujen haastatteluiden perusteella suunnattu puolustuspään vahvistamiseen. Varsinkin Chambersin loukkaantumisen jälkeen toppariosasto vaatisi laatua. Määrää kyseisellä osastolla on riittämiin, mutta Mustafin taso ja Holdingin kuntoutumisen pitkittyminen ovat johtaneet siihen, että Luiz ja Sokratis ovat ainoat kunnossa olevat ja mitat täyttävät topparit. Mavropanoksesta on edes turha puhua vaihtoehtona. 

 

Huhuissa on pyörinyt nuoria keskuspuolustajia kuten RB Leipzigin Dayot Upamecano sekä Juventuksen Merih Demiral. On myös väläytelty William Saliban hankkimista "takaisin" lainalta. Mikäli Arsenal päätyy hankkimaan topparin, toivon hankinnan olevan Upamecanon ja Demiralin tyyppisiä, nuoren kaliiberin toppareita, joista voidaan vuosien saatossa koulia toimiva topparipari Saliballe. On ensiarvoisen tärkeää, että mahdollinen uusi toppari soveltuu pelitavaltaan Saliban rinnalle.

 

Artetan ensimmäiset ottelut ovat herättäneet toivonkipinän siitä, josko Arsenalin kurssi olisi kääntymässä vuosia kestäneen alakulon jälkeen positiiviseksi. Vielä on kuitenkin ihan liian aikaista vetää mitään isompia johtopäätöksiä siitä mitä Arteta saa aikaan. Tässä vaiheessa vaikuttaa kuitenkin positiiviselta. 

 

Hyvää alkanutta vuotta kaikille!