Joulutodistukset

23.12.2019

Me tavalliset tallaajat olemme pikku hiljaa siirtymässä kukin tahollaan joulun viettoon. Osalle tämä tarkoittaa stressiä ja juoksemista paikasta A paikkaan B. Varsinkin lapsiperheille aatto on varmasti vuoden stressaavin päivä. Itse ajattelin joulun aikana istua alas, rauhoittua, lukea kirjaa ja ennen kaikkea katsoa jalkapalloa.
Valioliigapelaajat eivät kuitenkaan lepää, vaan lienevät joulupukin ohella joulunajan työllistetyimpiä henkilöitä. Arsenalin ”joulutauko” kestää 21.-26.12 välisen ajan. Vaikka tauko on lyhyt, niin tässä välissä on hyvä jakaa syyslukukauden välitodistus kullekin pelaajalla:

Maalivahdit

#1 Bernd Leno on ollut Arsenalin alkukauden paras pelaaja Aubameyangin ohella. Useat huipputorjunnat esim. Norwich-ottelussa on taannut meille pisteitä siihen tahtiin, että edes jollakin asteella toiveet top4-sijoituksesta pysyvät elossa. Näin äkkiseltään en muista Lenon tehneen yhtään isoa virhettä tai epäonnistunutta ottelua. Tilastojen perusteella Leno on ollut Valioliigan työllistetyin maalivahti. Tässä kohtaa kautta Lenolla onkin eniten torjunta kaikista Valioliigan maalivahdeista. Arvosana 9.


#26 Emiliano Martinez on pelannut ainoastaan cupeissa. Syksyn aikana Argentiinan maajoukkueeseen noussut kakkosveskarimme on pelannut Eurooppa-Liigan otteluissa kohtalaisesti. Varsinkin alkusyksystä otteet olivat välillä jopa erinomaisia, mutta syksyn edetessä Martinezin taso on pudonnut koko muun joukkueen mukana. Martinez ei Frankfurt vierasottelua lukuun ottamatta ole käytännössä torjunut meille pisteitä. Mielestäni Martinezin suurin ongelma on eräänlainen kankeus. Verrattuna huippuvahteihin kuten Lenoon, niin Martinez ei kyllin hyvin pysty reagoimaan irtopalloihin tai mikäli pallo muuttaa suuntaa. Joka tapauksessa syksyn UEL- ja muissa cup-otteluissa Martinez on täyttänyt paikkansa hyvin, mutta toivon keväällä Lenon pelaavan tärkeissä cup-otteluissa. Mikäli Leno loukkaantuisi pitkäksi aikaa, niin Martinez ei pysty täyttämään Lenon jättämiä saappaita varsinkaan pelinavaajana. Arvosana 7.

Puolustajat

#2 Hector Bellerin palasi pitkän loukkaantumisen jälkeen takaisin. Ei ole ehtinyt pelata syyskaudella kuin seitsemässä ottelussa, joista kolme esiintymistä on tapahtunut Valioliigassa. Otteista paistaa selvästi loukkaantumisen jälkeinen peliajan puute. Tämä on ilmennyt esimerkiksi pienissä merkkausvirheissä. Ennen joulua tullut pieni takareisivamma on pitänyt espanjalaisen viime ottelut sivussa. Hänen pitäisi kuitenkin palata pelikuntoon hetkenä minä hyvänsä. Kädet ristissä toivon Bellerinin pysyvän kunnossa ja pääsevän takaisin omalle tasolleen, sillä Maitland-Nilesista ei ole pitkäaikaiseksi korvaajaksi, eikä Chambers ole ominaisuuksiltaan laitapuolustaja. Arvosana 6.


#3 Kieran Tierney saapui siirtoikkunan lopussa isoin odotuksin Arsenaliin. Siirron tapahtuessa, oli jo tiedossa Tierneyn olevan sivussa lokakuulle saakka. Cup-otteluissa esittänyt lupaavia otteita, mutta Valioliigan tempoon ja kovuuteen opettelu ei ole sujunut ihan odotusten mukaisesti. Potentiaalia on kunnossa pysyessään kuitenkin nousta avainpelaajien joukkoon. West Ham –ottelussa tullut olkapäävamma pitää skotin kuitenkin sivussa pitkälle kevääseen. Laitapuolustajan avauskausi Tykkimiespaidassa jäi siis torsoksi, joten katseet hänen osaltaan on siirrettävä ensi kauteen, vaikka keväällä hän ehtiikin vielä muutaman ottelun pelata, mikäli kuntoutus sujuu odotusten mukaisesti. Arvosana 6.


#5 Sokratis oli viime kaudella ajoittain erittäin hyvä, ehkäpä jopa meidän paras puolustaja koko kautta katsoessa. Tällä kaudella otteissa on näkynyt ylipelaamista, joka on johtanut jo muutenkin heikossa puolustuspelaamisessa sijoittumisvirheisiin. Sokratis ei kokemuksestaan huolimatta ole tai ole pystynyt nousemaan puolustukseen liideriksi, vaan vaatisi vierelleen stabiilimman keskuspuolustajan. Arvosana 5.


#15 Ainsley Maitland-Niles on pelannut pääsosin oikeana laitapuolustajana. Paljon puhutaan Maitland-Nilesin virheiden johtuvan siitä, että hän ”joutuu” pelaamaan väärällä pelipaikalla. Faktinen asia on kuitenkin se, että tämä on kolmas kausi, jolloin AMN pelaa laitapuolustajana. Pelipaikka siis ei ole enää millään tapaa väärää. Sijoittumisvirheitä tulee vieläkin aivan liikaa, vaikkakin pystyy nopeutensa ansiosta paikkamaan niitä. Uskaltaa pelata rohkeasti pallon kanssa, joka johtaa välillä vaarallisiin harhasyöttöihin. Arvosana 6.


#16 Rob Holding oli viime syyskaudella erinomainen. Varsinkin kolmen topparin linjassa Holding esiintyi edukseen. ManU-ottelussa tapahtuneen loukkaantumisen jälkeen, entinen Bolton-peluri ei ole pystynyt palamaan samalle tasolle. Toppariksi Holding on vielä nuori, mutta mikäli paluu polvivamman jälkeisistä pienistä loukkaantumista ei suju toivotulla tavalla, saattaa Holding vajota rotaatiopelaajaksi. Holdingin arviointi näin vähäisellä peliajalla on vaikeaa, mutta odotukset paluun suhteen olivat kuitenkin isommat, verrattuna siihen mitä Holding on pystynyt tarjoamaan. Arvosana 6.


#20 Shkodran Mustafi on ollut viimeiset pari vuotta Arsenal-fanien hampaissa, osittain syystä osittain syyttä. Tällä kaudella Mustafi on vajonnut 5. topparin asemaan ja onkin pelannut ainoastaan yhden Valioliigaottelun. Vaikka Eurooppa-liigassa saksalainen on esittänyt ihan mukiinmenevästi, niin ero Valioliigan on sen verran iso, että peliaika tulee tuskin lisääntymään Artetan saapumisen myötä. Kentällä esitetyt otteet ovat odotuksiin nähden olleet ok. Arvosana 6.


#21 Calum Chambers pelasi viime kaudella Fulhamissa keskikentän pohjalla ja valittiin kannattajien vuoden pelaajaksi. Tällä kaudella Chambers on pelannut sekä topparina että puolustuksen oikealla sivustalla. Viime kauden pelaaminen keskikentällä kehitti Southampton-kasvatin pallolista pelaamista. Ominaisuuksiltaan sopii silti parhaiten toppariksi, koska nopeus sekä pallollinen osaaminen ei riitä pelaamaan laidalla. Chambers on ollut tällä kaudella Arsenal-puolustuksen varmin suorittaja. Hän on lisäksi ainoa puolustaja, joka on pelannut kaikissa kolmessa nollapeliottelussa. Kevätkaudella on mielenkiintoista nähdä, nostaako Arteta Chambersin vakituiseen avauskokoonpanoon. Pelaajan asenteesta se ei ainakaan jää kiinni. Syyskauden tähtihetki on osuma Aston Villan verkkoon. Arvosana 8.


#23 David Luiz siirtyi siirtoajan kynnyksellä hieman yllättäen Chelseasta Pohjois-Lontooseen. Luizin avut ovat ehdottomasti pallollisessa pelissä ja hän pystyykin tämän hetken toppareista parhaiten pelin avaamiseen. Alku seurassa oli hankalaa, sillä aiheutti turhia rangaistuspotkuja. Syksyn aikana otteista on alkanut paistaa kokemus ja turhat rikkeet ovat jääneet vähemmälle. Syksyn mittaan on tullut selväksi, että Luiz-Sokratis -topparipari ei toimi. Kummatkin pelaajat ovat tyypiltään liian samanlaisia, koska pyrkivät aggressiivisesti riistämään palloja etupuolelta. Tämä aiheuttaa ongelmia varsinkin vastahyökkäyksissä, jolloin kummatkin pelaajat saatetaan pelata helposti ulos. Everton-ottelu antoi viitteitä siitä, että Luizin ja Chambersin yhteistyö saattaisi toimia. Luiz ei suoranaisesti ole loistanut, mutta ei nyt pettänytkään. Arvosana 7.


#27 Konstantinos Mavropanos on pelannut tällä kaudella vain yhden ottelun. Eurooppa-Liigan lohkovaiheen päätösottelussa Standard Liegeä vastaan pelatut 90 minuuttia ei anna minkäänlaista kuvaa kreikkalaisen tasosta. Nuori pelaaja on ollut paljon loukkaantuneena ja pelituntuma on selvästi hukassa. Lainapesti kevätkaudeksi esim. Championshipiin saattaisi pelastaa Mavropanoksen Arsenal-uran. Arvosana 5.


#31 Sead Kolasinacin alkukautta haittasi puukkoepisodi, jossa hänen ja Mesut Özilin kimppuun hyökättiin Lontoon kadulla. Kolasinac on saanut peliaikaa kiitettävästi Tierneyn loukkaantumisista johtuen. Bosnialainen järkäle ei tällä kaudella ole sen suuremmin pettänyt, mutta ei ole myöskään pystynyt kehittymään. Kolasinac on edelleen vahva kaksinkamppailuissa, mutta puolustuspään merkkausvirheet ovat edelleen se suurin ongelmakohta. Sopisi ominaisuuksiltaan parhaiten kolmen topparin linjassa wing backiksi, jolloin sijoittumisongelmat ja muutenkin heikko pelinlukutaito eivät tulisi esiin. Aikoinaan ilmaissiirrolla tullut pelaaja on seuralle kallispalkkainen pelaaja, eikä rahoille tällä hetkellä saada täyttä vastinetta. Arvosana 6.

Keskikenttä

#8 Dani Ceballos dominoi kotiavauksessa Burnley vastaan koko keskikenttää. Kyseinen ottelu onkin Real Madrid -lainan ylivoimaisesti paras ottelu tähän mennessä. Ceballos on kärsinyt pienistä loukkaantumisista syksyn aikana. Osittain Emeryn muuttuvista pelitavoista johtuen espanjalaiselle ei ole löytynyt sitä oikeaa roolia kentällä. Ceballosin kannalta Artetan saapuminen saattoi olla jopa lottovoitto, sillä entisenä keskikenttäpelaajana Arteta saattaa saada maamiehestään enemmän irti kuin Emery. Aika näyttää tämän. Mikäli Ceballos nähdään kevään aikana keskikentän keskustassa ylimpänä pelaaja, tulee pelaajan olla syyskautta tuottavampi. Suomeksi sanottuna, tehoja pitää alkaa tulla. Arvosana 7.


#10 Mesut Özil antoi harjoitusotteluissa viitteitä siitä vanhasta taikurista. Oli pitkään poissa kauden alussa puukkoepisodin jälkeen. Alkusyksystä poissaoloja erinäisten syiden takia tuli paljon. Joulun lähestyessä sai kuitenkin peliaikaa enemmän, mutta tulosta ei ole silti syntynyt. Yksi maalisyöttö 669 minuuttiin ei ole se mitä 350 000 puntaa viikossa ansaitsevalta pelaajalta odotetaan. Özilistä on tällä(kin) kaudella kirjoitettu paljon kentän ulkopuolisista asioista ja tuntuukin siltä, että Özilin huomio on jalkapallon sijaan ihan jossain muualla. Siirtohuhut ovat jälleen viemässä entistä taikuria pois seurasta. Mielenkiintoista onkin nähdä, siirtyykö saksalaisturkkilainen pelintekijä esim. Fenrbachen riveihin tammikuun siirtoikkunassa. Mikäli Özil pysyy Arsenal-paidassa, tulee otteiden parantua huomattavasti, jotta hänestä olisi hyötyä seuralla kentällä. Arvosana 5.


#11 Lucas Torreira saapui Copa American takia muita myöhemmin joukkueen harjoitusvahvuuteen. Uruguaylainen ei noussut Emeryn aikana oikeastaan missään vaiheessa valmennuksen luottopelaajien joukkoon. On totta, että Emery peluutti Torreiraa väärällä pelipaikalla ja liian ylhäällä, mutta otteista on silti näkynyt, ettei hän ole vielä sinut brittifutiksen kanssa. Asenteesta ja yrittämisen puutteesta pienikokoista uruguaylaista ei voi syyttä, mutta fyysiset rajoitteet ovat jossain tilanteissa tulleet vastaan ja hänet on kylmästi siirretty syrjään kaksinkamppailutilanteissa. Jotain Arsenalin keskikentän tilasta kertoo se, että Torreira on ainoa keskikenttäpelaaja, joka osunut Valioliigassa maalipuiden väliin. Vaikka siirtohuhut ovat viemässä häntä takaisin Italiaan, niin uskon Torreiran jatkavan Lontoossa ainakin kevätkauden. Arvosana 7.


#28 Joe Willock esiintyi harjoitusotteluissa erittäin lupaavasti ja häntä pidettiin mahdollisena läpilyöntipelaajana kausiennakoissa. Toisin on kuitenkin käynyt, eikä Willock ole vastuusta huolimatta pystynyt nousemaan Valioliigan vaatimalle tasolle. Cup-otteluissa onnistunut tekemään muutaman osuman, joista Liverpoolia vastaan liigacupissa ammuttu kaukolaukausosuma oli erittäin tyylikäs. Ikää Willockilla on vasta 20-vuotta ja mahdollisuuksia kehittyä vielä huippupelaajaksi on olemassa. Vaikea arvioida, olisiko lainapesti toiseen seuraan ison peliajan toivossa oikea ratkaisu tässä kohtaa uraa? Arvosana 6.


#29 Matteo Guendouzi yllätti viime kaudella kaikki Arsenal-kannattajat kypsillä otteilla ja nousemalla yhdeksi avauskokoonpanon pelaajista. Noussut jo tämän syksyn aikana Ranskan kivenkovaan maajoukkueryhmään, mikä kertoo jo osaltaan siitä tasosta millä 20-vuotias Guendouzi tällä hetkellä on. Guendouzi on poikkeuksellinen pelaaja muihin Arsenalin nuoriin pelaajiin verrattuna. Hän ei ole kovin dynaaminen pelaaja kuten muut nuoret. Tämä onkin Guendouzin suurin heikkous. Hidas pallon liikuttelu johtaa usein koko joukkueen pallollisen pelin hidastumiseen ja varsinkin vastahyökkäykset ”kuolevat” pallon tullessa ranskalaiselle. Osittain pelin hidastuminen johtuu Guendouzista itsestään, mutta myös Arsenalin keskikentän epäkollektiivinen pelaaminen on johtanut keskikenttäpelaajien hitaaseen pelaamiseen. Tämä ei vaikuta pelkästään Guendouziin, vaan myös esimerkiksi Willock on kärsinyt epäkollektiivisuudesta. Syksyn tähtihetki Guendouzin osalta on ehdottomasti syöttö Aubameyangin maaliin Tottenhamia vastaan Pohjois-Lontoon derbyssa. Arvosana 7.


#32 Emile Smith Rowe on kärsinyt jälleen loukkaantumista. Pitkin syksyä kärsityt pienet loukkaantumiset ovat hidastaneet läpilyöntiä ykkösmiehistössä. Kuntoon päästyään, on päässyt muutamia kertoja kentälle ja on väläytellyt potentiaaliaan. Mikäli pysyy keväällä kunnossa, vastuu tulee varmasti kasvamaan. Arvosana 6.


#34 Granit Xhaka…Pelillisesti Xhaka on hyvin kaksijakoinen pelaaja. Syöttötaitoa Xhakalta löytyy, mutta välillä tulee todella karmaisevia harhasyöttöjä. Pallottomana pelaajana hitaus näkyy ja välillä joutuu rikkomaan vaarallisissa paikoissa. Tähän lisättynä muutenkin hölmöt ratkaisut oman 16-alueen sisällä kuten esimerkiksi Tottenhamia vastaan tänä syksynä, on omiaan aiheuttaa kannattajien keskuudessa keskustelua. Syksyn ajan Xhaka on ollut siis oma itsensä, niin hyvässä kuin pahassa. Oma soppansa on Crystal Palace-ottelun episodi, jonka seurauksena kapteenin nauha otettiin pois sveitsiläisen käsivarresta. Ilman tätä episodia arvosana olisi 6, mutta tämän takia arvosana 5.

Hyökkääjät

#9 Alexandre Lacazetten otteet ovat heilahdelleet syksyn aikana ennen kaikkea loukkaantumisen jälkeen. Myös tehottomuus on vaivannut. Viime aikoina Lacazette onkin pudonnut ulos avauskokoonpanosta. Ranskalainen on erinomainen boxipelaaja, joka kykenee pienessä tilassa ratkaisuihin. Tänä syksynä otteista on paistanut terävyyden puute. Laukaukset ovat karkailleet sekä viimeiset syötöt ovat napsuneet vastustajille. Vaikea arvioida miten Artetan saapuminen vaikuttaa peliaikaan, mutta kärjessä pelatessa tehoja on tultava tasaisemmin. Sinänsä viisi maalia peliaikaan suhteutettuna ei ole huono määrä, mutta nilkkavamman jäljiltä maaleja ei ole syntynyt odotetulla tahdilla. Joulun otteluruuhkassa tulee saamaan varmasti peliaikaa, joten toivomme maalijyvän löytyvän entiseen tapaan. Arvosana 7.


#14 Pierre-Emerick Aubameyang on ollut Lenon ohella Arsenalin alkukauden tärkein pelaaja. Gabonilainen on onnistuntu maalinteossa jo 11 kertaa, vaikka on myös tuhrinut maalipaikkoja. Aubameyang onkin ollut alkukaudella harvoja Arsenal-pelaajia, jotka ovat pystyneet pelaamaan omalla tasollaan. Mikäli halutaan edes teoreettisesti pysyä mukana kamppailussa top4-sijoituksesta, tulee nykyisen kapteenin ruudin olla vähintään yhtä kuivaa tähän mennessä. Arvosana 9.


#19 Nicolas Pepestä tuli kesällä Arsenalin kaikkien aikojen ennätysostos. Kausi ei ole kuitenkaan sujunut odotusten mukaisesti ja totuttelu Valioliigan rytmiin on kestänyt. Ensimmäinen pelitilannemaali syntyi vasta joulukuisessa West Ham-ottelussa. Lopullisesti norsunluurannikkolaista ei kannata vielä tuomita, sillä Ligue 1:sta tulleiden pelaajien sopeutuminen Valioliigaan tunnetusti vie aikaa. Pepe on väläytellyt kykyä haastaa puolustajia, mutta ainakin vielä peli on ollut ajoittain puskemista. Tämä on johtanut siihen, että Pepe on ajautunut tilanteeseen, jossa ei ole mahdollista viedä peliä eteenpäin. Arvosana 6.


#24 Reiss Nelson teki viime kaudella Hoffenheimissa kohtalaisen hyvää jälkeä. Arsenal-kasvatti sai tämän kauden alussa näyttöpaikkoja, mutta ei onnistunut niissä riittävän hyvin. Tämän jälkeen loukkaantumiset sotkivat syksyä ja nyt paluun jälkeen on jälleen päässyt pelaamaan muutamassa ottelussa. Eväät Nelsonilla on nousta laatu pelaajaksi, mutta ainakin tällä hetkellä se jokin terävyys puuttuu ja usein viimeinen ratkaisu on heikko. Nelsonille olisi erittäin tärkeää pysyä kunnossa ja saada minuutteja alle, jotta kehitys ei pysähtyisi. Tällä kaudella näytöt kehittymisestä ovat olleet vähissä. Arvosana 5.


#35 Gabriel Martinelli on ollut kauden positiivisimpia yllätyksiä. 18-vuotias brassi tiedettiin lupaavaksi pelaajaksi, mutta tuskin kovin moni osasi ennustaa Martinellin saavan näin paljon vastuuta ensimmäisellä kaudellaan Tykkimiespaidassa. Tällä hetkellä Arsenalin nuorista pelaajista Martinelli pystyy pelaamaan kokonaisvaltaisinta peliä. On luonnollista, että fysiikassa hän ei vielä täysin pärjää Valioliigassa, mutta haastokyky ja pelin kokonainen hahmottaminen on jo nyt Valioliigan vaatimalla tasolla. Sai maalihanat auki Valioliigassa West Hamia vastaan ja on cupeissa viimeistellyt kerrassaan erinomaisesti. En ihmettelisi, mikäli Martinelli olisi kevätkaudella vakioavauskokoonpanon pelaaja vasemmalla laidalla. Arvosan 8.


#77 Bukayo Saka nousi ykkösmiehistöön hieman puskista ja on yllättänyt syksyn aikana monet. Saka on pelannut viime peleissä myös vasempana laitapuolustajana, joka kertoo 18-vuotiaan nuorukaisen monipuolisuudesta. Valioliigaan eittämättä vielä hyvin heiveröinen, joka on näkynyt hyökkäyspään kaksinkamppailussa, mutta tilaa saadessaan erinomainen 1 vs 1 -pelaaja. Kolasinacin ja Tierneyn loukkaantumisen myötä saanee ainakin joulun aikaan vastuuta vasempana puolustajana. Toistaseksi Sakan ollessa puolustajana, Arsenal ei ole päästänyt maaliakaan. Toivotaan putken kestävän mahdollisimman pitkään. Arvosana 8.

Myös Monreal ja Mkhitaryan ovat pelanneet tällä kaudella, mutta heitä on turha arvioida, koska ovat siirtyneet jo muihin maisemiin.