Viimeaikaiset otteet ja vähän tulevaa

19.11.2019

Arsenalin viimeaikaiset otteet ovat olleet, niin tuloksellisesti kuin pelillisestikin kauniisti sanottuna erittäin heikkoja. Joukkuetta on leimannut sekavuus, ja ainakin näin sohvamanagerin silmään on näyttänyt siltä, etteivät pelaajat tiedä mitä tehdä ja minne mennä ottelun aikana.

Varsinkin viime aikoina on tuntunut Emeryn ”ylivalmentavan” joukkuetta. Joukkueen taktiikkaa ja pelimuodostelmaa muutetaan ja hiotaan liikaa tulevan vastustajan mukaan, jolloin pelaajilla ei ole selkeää selkärankaa mihin nojata. Esim. Guardiolan Manchester Cityllä on pelitapa, johon joukkueen perus pelaaminen rakentuu. Siihen tehdään vain tarpeen vaatimia viilauksia kunkin vastustajan mukaan. Cityn peruskonsepti eli pallonhallintaan perustuva peli tietyillä ja samoilla lainalaisuuksilla ei kuitenkaan muutu isossa kuvassa. Emeryn Arsenalilla tätä ei ole, vaan tuntuu siltä, että joka viikko ja joka Valioliiga-otteluun lähdetään kuin puhtaalta pöydältä. Toki tämä on leimannut Emeryn aikakautta lähestulkoon koko ajan, mutta viime kaudella se oli ymmärrettävää, koska joukkue oli uusi ja kipuili Wengerin aikakauden jälkeisessä muutoksessa. Murrosvaihe on edelleen käynnissä, mutta tällä hetkellä ei ole viitteitä siitä, että joukkueen peli olisi kehittymässä.

Emerystä ja pelin kehittymisestä on kirjoiteltu jo niin paljon, että keskityn nyt ihan viime aikaisiin otteisiin sekä tulevaan. Katsotaan siis neljää ottelua taaksepäin ja neljää seuraavaa eteenpäin. Otantana tämä aikaväli siksi, että nämä neljä edellistä ottelua osuivat sopivasti maaottelutaukojen väliin. Neljä seuraavaa ottelua sen sijaan ovat lähtökohdiltaan lähes saman tasoisia, mitä edelliset neljä.

Neljä edellistä ottelua olivat Sheffield United (v), Crystal Palace (k), Wolves (k) sekä Leicester (v). Kauden alkaessa ajattelin, että näistä otteluista olisi lähtökohtaisesti ollut mahdollista saada 12 pistettä. Ihan minimi pistemäärä näistä otteluista olisi ollut 7. Kaksi ensimmäistä ottelua pitää voittaa minkälaisessa tilanteessa hyvänsä. Wolves on ollut meille sekä muille (lähtökohtaisesti) top 6 -joukkueille hankala vastustaja. Tämä ei poista sitä tosiasiaa, että meidän materiaali on Wolvesia kovempi, joten kotona Susilta tulisi ottaa kolme pistettä. Leicester sen sijaan on tällä kaudella hyvin yhtenäinen joukkue, jonka pelaajamateriaali on hyvin laadukas. Silti King Powerilta pitäisi olla mahdollisuus hakea voitto, varsinkin jos mielii sijoittua Mestarien Liigaan oikeuttavalle sijalle.

Totuus näiden neljän ottelun jälkeen on kuitenkin se, että joukkue keräsi 12 mahdollisesta pisteestä kaksi. Miksi näin kävi? Arsenalin hyökkäyspelaaminen on tällä hetkellä heikkoa. Arsenal ei kykene luomaan riittävästi laadukkaita maalipaikkoja. Tietenkin valmennus vastaa viime kädessä tuloksista, mutta pelkästään Emeryn syyksi ei kaikkea voida laittaa. Esimerkiksi Lacazette ei ole tällä kaudella onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla. Vaikka tällä hetkellä Arsenal ei pysty luomaan maalipaikkoja, niin ranskalaisen laukaukset ovat varsinkin viime peleissä suuntautuneet maalin ohi. Sama pätee Pepeen. Erikoistilanteissa ns. kuolleista palloista Pepe kykenee laukomaan ja toimittamaan laatupalloja, mutta pelitilanteissa ratkaisut maalipaikoissa ovat olleet heikkoja.

Maalipaikkojen luonti ja niiden käyttäminen korostuu varsinkin Sheffieldin ja Crystal Palacen kaltaisia, matalalta puolustavia joukkueita vastaan. Koska Arsenal ei kykene luomaan riittävästi maalipaikkoja, niin sattuman mahdollisuus kasvaa. Arsenalin kollektiivinen hyökkäyspelaaminen on tällä hetkellä niin heikkoa, etteivät yksilöt Aubameyangia lukuun ottamatta ole pystyneet nousemaan esiin. Kollektiivisuuden puute johtaa eittämättä pelin hidastumiseen ja nämä ”bussia” pelaavat joukkueet ehtivät ryhmittyä alas tiiviiseen puolustusryhmitykseen.

Arsenalin pelaajamateriaali on tyypiltään sellainen, joka olisi todella vaarallinen vastaiskuissa. Tällä hetkellä Arsenal ei pääse vastaiskuihin, koska pelitapa ei tule jatkuvista taktisista muutoksista johtuen pelaajilla selkäytimestä. Tämä johtaa siihen, että esim. Guendouzi pitää palloa liian pitkään, koska joutuu katsomaan syöttöpaikkoja liian pitkään. Pepe on eittämättä erinomainen harhauttelija ja isossa tilassa 1 vs 1 pelaamisessa jo nyt maailman luokkaa, mutta lähes joka pelissä Pepe kuljettaa palloa liian pitkään ja ajautuu tilanteeseen, josta on mahdotonta enää antaa helppoa syöttöä. Ovatko nämä yksittäisten pelaajien heikkouksia vai pelitavallisia puutteita? Varmastikin molempia. Arsenal onkin alkanut näyttää samalta miltä se näytti Wengerin aikana. Pelaajat tekevät kentällä ratkaisut omasta selkärangastaan, ei pelitavan mukaan. Wengerin aikana se johtui taktisesti löyhästä ja pelaajien henkilökohtaisiin ratkaisuihin nojaavasta pelitavasta. Tällä hetkellä se johtuu ainakin ulospäin katsottuna siltä, etteivät pelaajat ole sisäistäneet joka otteluun vaihtuvaa pelitapaa ja muodostelmaa.

Mesut Özil on eittämättä edelleen maailmanluokan pelintekijä silloin kun joukkueella on pallo. Ongelmat kuitenkin tulevat silloin kun joukkueella ei ole palloa, mikä taas rikkoo kollektiivisuutta. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten Öziliä jatkossa käytetään.

Leicester ja Wolves ovat tällä hetkellä Valioliigassa Liverpoolin ja Cityn ohella parhaiten organisoiduimmat joukkueet. On päivän selvää, että epäorganisoitunut ja taktisesti heikko joukkue jää näiden jalkoihin.  Näiden kahden ottelun tulos ei siis ole millään tapaa yllätys, vaikka näin kannattajana toivoo toista. On vain myönnettävä, näiden kahden joukkueen olevan taktisesti meitä edellä.

Arsenal kohtaa neljässä seuraavassa ottelussa Southamptonin (k), Norwichin (v), Brightonin (k) ja West Hamin (v). Näistä joukkueista mikään ei ole erityisen tunnettu tiiviistä puolustuspelistä. On siis oletettavaa, että Arsenal pystyy luomaan otteluissa enemmän maalipaikkoja verrattuna neljään edelliseen otteluun. Toivottavasti tämä tuo myös tulosta.
Kaksi ensimmäistä vastustajaa on tällä hetkellä Valioliigan kaksi huonointa joukkueitta varsinkin puolustamaan. Saintsin pelaajamateriaali on sarjasijoitusta ja tuloksia parempia, mutta Hassenhuttln joukkue on ollut yksi kauden flopeista tähän mennessä.

Arsenalilla on seuraavista neljästä ottelusta mahdollisuus kerätä neljä voittoa ja samalla kenties kääntää kurssi loppu kautta ajatellen. Joulukuun puolenvälin jälkeen vastus kovenee huomattavasti, joten nyt(kin) on erittäin tärkeitä pisteitä tarjolla.

Laitetaan vielä tähän loppuun punavalkoisilla laseilla veikattuna veikkaukset seuraavista otteluista: Arsena-Soton 2-0, Norwich-Arsenal 1-2, Arsenal-Brighton 3-2, West Ham-Arsenal 0-1.

Hyvää loppuviikkoa kaikille!