Kuka Emeryn jälkeen?

14.11.2019

Viime aikoina Arsenalin valmentajakysymys on käynyt kuumana. Emery ei tule varmasti olemaan ikuisesti Arsenalin peräsimessä. Itse veikkaan Emeryn saavan jatkaa Pohjois-Lontoossa ainakin kevääseen asti. Ottamatta kantaa siihen pitäisikö valmentajaa vaihtaa nyt, kauden loputtua tai ei ollenkaan, niin pohdiskelin seuraavassa muutamia vaihtoehtoja.

Käytin tässä nyt termiä valmentaja, koska esim. Arsenalissa ja moneessa muussa seurassa on luovuttu manageri-tittelistä.

 

Massimiliano Allegri

Tällä hetkellä työttömänä oleva 52-vuotias italialainen on yksi nimekkäimmistä vapailla olevista nimistä valmentajamarkkinoilla. Allegri tunnetaan ennen kaikkea menestyksekkäistä Juventus-vuosistaan. Siihen ”casanovaksi” tituleeratun valmentajan meriitit oikeastaan jäävätkin. Eittämättä viisi peräkkäistä Scudettoa on kova saavutus, mutta saavutusta arvioitaessa tulee huomioida Serie A:n kärjen taso. Juventuksella ei käytännössä ole ollut kuin yksittäisiä haastajia ja muutenkin Vanhan rouvan kokoonpano oli ja on ollut selvästi muita Serie A joukkueita kovempi. Mestarien Liigassa Juventus saavutti kaksi finaalipaikkaa, mutta mestaruus jäi silti uupumaan.

Ennen Juventus-vuosiaan Allegri vietti neljä värikästä kautta AC Milanissa. Ensimmäinen kausi San Sirolla toi mestaruuden, mutta sen jälkeen sijoitukset olivat laskevia. Milan-aikana Allegria kritisoitiin sitä, että isot pelaajanimet lähtivät seurasta syystä tai toisesta.

Taktisesti Allegri tunnetaan monipuolisena ja vaativana valmentajana, joka vaihtelee kokoonpanoa sekä ryhmitystä vastustajien mukaan. Allegrin joukkueet ovat aina osanneet puolustaa hyvin, mutta tarvittaessa myös prässätä ylempää. Mikäli Arsenal haluaa valmentajan, jonka alaisuudessa joukkue pelaa viihdyttävää jalkapalloa, niin Allegri ei ole oikea valinta. Allegrin joukkueet pelaavat tuloksesta, ei tyylistä. Viime kaudella italialaislehdistössä huhuiltiin Ronaldon olevan tyytymätön Allegrin pelitapaan. Italialaislehdistö ei tunnetusti ole kovin luotettavaa, joten näihin huhuin kannattaa suhtautua suurella varauksella.

Tällä hetkellä Arsenalin kokoonpano pullistelee nuoria ja lupaavia pelaajia kuten esim. Pepe, Torreira, Guendouzi, Holding, Bellerin, Tierney, Willock, Martinelli ja Saka. Juventuksessa Allegria ei yleisesti tunnettu kovin hyvänä nuorten pelaajien kehittäjänä, vaan pikemminkin valmentajana, joka saa parhaan irti yli 25-vuotiaista ns. ”valmiista pelaajista”. Milanissa Allegri onnistui kuitenkin saamaan esim. El Shaarawysta ja muutamasta muusta nuoresta pelaajasta kohtalaisesti irti. Mitään isoa breikkausta Milanissakaan ei kukaan nuori kuitenkaan tehnyt, vaikka siihen potentiaalia olisi ollut esim. Patolla.  On toki täysin mahdollista, että mikäli Allegrista tulisi Arsenalin uusi päävalmentaja, niin esim. Martinellista voi kehittyä maailmanluokan hyökkääjä.

Allegri ei osaa englantia. Vaikka hän on kuinka lehdistölle vakuutellut opiskelevansa kieltä, niin kielitaidon puute tulisi varmasti olemaan ongelma. Vai mitä olette mieltä valmentajasta, joka joutuu antamaan kentälle ohjeita tai luomaan henkeä tulkin välityksellä? Myös Emery vannotti opiskelevansa kieltä, mutta vielä näin 1,5 vuoden päästäkin esim. lehdistötilaisuuksissa Emeryn sanoma ei tule perille.

Allegri on hyvä ja meritoitunut valmentaja. Hän on menestynyt isossa seurassa, voittanut mestaruuksia sekä on taktisesti nykypäivän jalkapallon vaatimalla tasolla. Tällä hetkellä en kuitenkaan usko Allegrin olevan oikea mies tai pikemminkään oikean tyyppinen valmentaja Arsenalin penkille.


Eddie Howe

Käytännössä koko valmentajauransa Bournemouthissa toiminutta Eddie Howeta huhuttiin Arsenalin peräsimeen jo ennen Emerya. Nyky Bournemouth on käytännössä kokonaisuudessaan Howen luomus. League Onesta Valioliigan noussut seura, onkin pienistä resursseistaan huolimatta kyennyt sementoimaan paikkansa Valioliigassa Howen alaisuudessa.

Valmentajaksi Eddie Howe on vielä nuorehko, muttei kuitenkaan mikään vasta-alkaja. Englantilainen aloitti manageriuransa Bournemouthissa League Two:ssa kaudella 08-09. Kaudeksi 2010-2011 hän siirtyi Championshipiin Burnleyn puikkoihin, jossa hän toimi kolmen kauden ajan, ennen paluutaan takaisin Bournemouthiin.

Howen Bournemouth tunnettiin Valioliigan alkutaipaleillaan hyökkäävänä ja pallollisesti monipuolista peliä pelaavana joukkueena. Valioliigakausien aikana Howe on pystynyt monipuolistamaan Bournemouthin pelaamista ja nykyään Bournemouth on myös hyvä vastaiskujoukkue. Bournemouthin ja Howen ongelmat ovat kuitenkin puolustuspäässä. Bournemouth on kaudesta toiseen yksi sarjan eniten maaleja päästänyt joukkue. Tällä kaudella tosin Bournemouth piti maalinsa puhtaana yli kolmen ottelun ajan, joten kehitystä saattaa olla ainakin näin pienellä otannalla tapahtunut.

Howen kunniaksi voidaan lukea se, että hän saa vuodesta toiseen hieman keskikertaisesta ryhmästä paljon irti. Lähes joka vuosi joku nuori Bournemouth-pelaaja on lyönyt itsensä läpi Valioliigassa. Viime kaudella David Brooks nousi kohtalaisesta tuntemattomuudesta suuren yleisön tietoisuuteen. Aiemmilla kausilla Bournemouthista esille ovat nousseet esim. Callum Wilson, Joshua King sekä Nathan Ake.

Mikäli Arsenal päättäisi palkata Eddie Howen, saisi se Valioliigassa kokeen valmentajan, joka ei kuitenkaan ole koskaan voittanut pokaalia. Howen palkkaaminen olisi hyvä ratkaisu esim. Willockin tai Sakan kaltaisille nuorille pelaajalle, mutta kysymysmerkkejä toisi se, miten Howe kykenisi käyttämään kokeneita pelaajia kuten Aubmeyang tai Sokratis. Eddie Howe voisi olla sopiva valinta, mikäli seurajohto ei halua pikavoittoa, vaan antaa esim. 4-5 vuotta aikaa rakentaa nykyisistä nuorista rungon joukkueelle, jolla taisteltaisiin mestaruudesta. Howe olisi sopimuksestaan huolimatta varmastikin mahdollista irrottaa Bournemouthista Pohjois-Lontooseen.

 

Mikel Arteta

Seuran entinen kapteeni oli pelaajana rauhallinen ja fiksu keskikenttäpelaaja. Arteta oli myös kannattajien kesken erittäin suosittu, vaikka ehkä peliuran viimeisinä vuosina espanjalainen ei välttämättä pelinopeutensa puolesta sopinut Valioliigan kärkijoukkueiden vauhtiin. Artetan uran viimeinen suoritus pelikentillä oli yläriman kautta maalin uponnut laukaus Aston Villaa vastaan Emiratesilla. Harmi vain, että maali merkittiin lopulta Mark Bunnin omaksi maaliksi.

Artetan vielä pelatessa Arsenalissa, Arsene Wenger kertoi Artetasta tulevan tulevaisuudessa hyvä valmentaja. Wenger myös kertoi keskustelleensa Artetan kanssa paljon pelin sisällöstä ja muista taktisista asioista.
Peliuran päätyttyä keväällä 2016, Arteta siirtyi suoraan Pep Guardiolan apulaiseksi Etihad Stadiumille. Asia herätti hieman ihmetystä Tykkimiesten kannattajien keskuudessa, koska Artetaa huhuiltiin myös Wengerin valmennustiimiin. Noista päivistä saakka Arteta on toiminut Guardiolan apulaisena.

Arsenalin etsiessä Wengerille seuraajaa keväällä 2018, Artetan nimi nousi vahvasti esille. Vahvoistakin lähteistä on kerrottu Arsenalin jo käytännössä valinneen Artetan tulevaksi päävalmentajaksi, kunnes Unai Emery astui kuvaan.

Arteta ei ole vielä toiminut missään seurassa päävalmentajana. Guardiola ei kuitenkaan varmasti valitsisi apulaisekseen sellaista henkilöä, joka ei olisi siihen tehtävään pätevä. Päivittäinen työskentely vuosien ajan Guadiolan kanssa, on varmasti tuonut oppia pelin taktisesta puolesta. Apuvalmentajana toimiminen on kuitenkin kaukana päävalmentajan tehtävästä. Päävalmentaja vastaa viime kädessä kaikesta ja joutuu kantamaan vastuun niin seurajohdon, kannattajien kuin mediankin edessä. Myöskään joukkueen sisäisissä vastoinkäymisissä apuvalmentajaa ei mitata samalla tapaa mitä päävalmentajaa.

Mikel Arteta olisi riski valinta Tykkimiesten ruoriin. Taktisella tasolla Arteta olisi varmasti valmis hyppäämään Arsenalin kokoisen seuran päävalmentajaksi, mutta se miten Arteta käsittelee parin ottelun tappioputkia, median luomaa painetta tai miten kehittää nuoria pelaajia on täysi arvoitus. Arteta saattaisi olla täydellinen jättipotti, jonka palkkaamisella Arsenal saattaisi olla mestaruustaistelussa mukana jo muutamassa vuodessa. Kolikon kääntöpuolena olisi mahdollisuus katastrofiin ja Arsenalin luisuminen samaan tilanteeseen, jossa esim. ManU on tällä hetkellä.

 

Brendan Rodgers

Pohjois-Irlantilainen nousi tunnetuksi Swansean managerina kausien 2010-2012 välisenä aikana. Noina vuosina Valioliigan noussut Swansea hurmasi viihdyttävällä pallonhallintapelillä.

Swanseasta Rodgers hyppäsi Anfieldille. Livepoolissa Rodgers oli hyvin lähellä tuoda Valioliiga-pokaalin Merseysidelle, eikä ole kovinkaan väärin sanottu, Liverpoolin olleen keväällä 2014 yhden liukastumisen päässä mestaruudesta. Lokakuussa 2015 Rodgers sai potkut, jonka jälkeen seuraava pesti löytyi Celticistä. Lukuisten pokaalien jälkeen matka jatkui Leicesteriin Kettujen peräsimeen. East-Midlandissa Rodgers on saanut joukkueen todelliseen iskuun. Leicester onkin tällä hetkellä Valioliigan yksi kuumimmista, ellei kuumin joukkue.

Rodgersin joukkueet ovat aina pelanneet monipuolista ja viihdyttävää jalkapalloa, osittain jopa puolustuksen kustannuksella. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että Rodgers olisi oppinut organisoimaan myös puolustuksen, sillä Kettujen puolustus on erittäin tiivis ja vaikea murrettava. On totta, että Rodgersilla on tällä hetkellä käytössään hyvä pelaajamateriaali, jossa varsinkin puolustuksessa pelaajatyypit sopivat erittäin hyvin keskenään. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että esim. ennestään hyvistä pelaajista on kuoriutunut Rodgersin alaisuudessa erinomaisia. Esimerkiksi Pereira, Soyuncu, Ndidi, Tielemans ja Maddison ovat kehittyneet lyhyessä ajassa merkittävästi. Myös vanhempaa kaartia edustavat Evans ja Vardy pelaavat tällä hetkellä todella hyvää jalkapalloa.

Rodgers sopisi tällä hetkellä mielestäni erittäin hyvin Arsenalin peräsimeen. Rodgers hallitsee pelin eri osa-alueet hyvin. Tästä kertoo se, että Leicester pystyy tällä hetkellä murtamaan tiiviitä puolustuksia sekä korkeita prässejä.  Lokakuun alussa Leicester oli jo hakea tasapelin Anfieldilta, kunnes Albrighton hölmöili "arsenalmaisesti" Poolille rangaistuspotkun. Loppu kaudella nähdään, onko Kettujen nykyinen formi pysyvää vai vai hetken huumaa. Uskon ensimmäiseen vaihtoehtoon, niin vakuuttavaa sen peli tällä hetkellä on.

Rodgers toisi Arsenaliin tällä hetkellä selkeän ryhmityksen, jonka varaan peliä pystyy jatkossa kehittämään. Nuorten pelaajien kehitykselle Rodgers olisi myös hyvä. Tätä seikkaa puoltaa Leicesterin pelaajien kehitys lyhyessä ajassa.

Ongelmaksi Rodgersin kohdalla pelillisellä puolella saattaisi tulla puolustuksen organisointi. Leicesterillä on tällä hetkellä käytössään todella hyvä puolustuslinja ja linjan edessä pelaavaa Ndidi on varmasti Valioliigan yksi aliarvostetuimmista pelaajista. Arsenalin tämän hetken kokoonpanosta kovinkaan moni puolustava pelaaja ei mahtuisi Kettujen tämän hetken avauskokoonpanoon. Olisikin mielenkiintoista nähdä, saisiko Rodgers esim. Bellerin-Holding-Luiz-Tierney linjan ja Torreiran siinä edessä pelaamaan samalla tasolla millä Leicesterin puolustus pelaa tällä hetkellä. Esim. aiemmin hieman parjaamani Allegri saisi Arsenalin nykyisen puolustuksen toimimaan luultavasti Rodgersia paremmin.

Suurin ongelma Rodgersin kohdalla on kuitenkin se, että Leiceterin ei tarvitsisi päästää häntä tai onko hän edes itse kiinnostunut tulemaan Arsenaliin tällä hetkellä. Kokonaisuutena Rodgers olisi kuitenkin tällä hetkellä (ja ensi kesänä) mielestäni erinomainen valinta Arsenalin valmentajaksi. Rodgers oli ennen Leicester-pestiä jostain kumman syystä aliarvostettu, vaikka mies oli tehnyt hyvää työtä kaikissa seuroissa. Olisin ottanut Rodgersin meille jo Wengerin jälkeen ja ottaisin edelleen.

 

Luis Enrique

Viime päivinä eniten huhuissa pyörinyt nimi on Luis Enrique. Hänen nimensä oli vahvasti esillä myös 1,5 vuotta sitten, jolloin seura päätyi lopulta Unai Emeryyn. Huhupuheiden mukaan silloin yksi syy Arsenal-pestin kariutumiselle oli herran suuri palkkapyyntö.

Entinen Barcelonan tähtipelaaja aloitti valmentajauransa Barcelonan B-joukkueessa, josta hän siirtyi Italiaan ja AS Roman peräsimeen kaudeksi 2011-2012. Aika Italiassa kesti kuitenkin vain yhden kauden. Tuolla kaudella Roma sijoittui vasta 7. ja Enrique sai lähteä. Yhden välivuoden jälkeen Enrique toimi kauden 2013-2014 Celta Vigossa. Tämän jälkeen kutsui Barcelona, jossa Enrique menestyi hyvin (ei erinomaisesti). Kolmen kauden aikana palkintokaappiin tuli yksi UCL-pysti sekä kaksi La Ligan voittopokaalia. Barcelona vuosien jälkeen ”Lucho” siirtyi välivuoden jälkeen Espanjan maajoukkueen peräsimeen 2018 MM-kisakatastrofin jälkeen. Enrique jättäytyi tehtävästä tyttärensä kuolemasta johtuen tänä syksynä.

Luiz Enriquen alaisuudessa Bacelona pelasi perinteistä pallonhallintaa perustuvaa jalkapalloa. Enriquen pelin perus periaatteet olivat samat kuin edellisillä Barca-valmentajilla, mutta Enriquen alaisuudessa peli oli jonkin verran suoraviivaisempaa.

Barcelonan peräsimessä toiminut valmentaja on tottunut toimimaan tähtipelaajien kanssa. Enrique kuitenkin pystyy rakentamaan joukkueen pelin kollektiiviseksi, vaikka se ei varmasti lukuisten tähtipelaajien kanssa ole helppoa. On totta, että Barcelonalla oli Enriquen aikana lähes ylivertainen materiaalia, jonka kirkkaimpina tähtinä olivat Messi, Neymar ja Suarez.

Se mitä Enrique voisi tuoda Arsenaliin, on selkeä pallonhallintaan perustuva peli. Tähän Arsenalin miehistöllä on potentiaalia. Arsenalilla on riveissään hyviä pallollisia pelaajia (Özil, Guendouzi, Tierney, Luiz, Pepe...), joidenka parasta potentiaalia Emery ei ole saanut ulosmitattua. Uskoisin Enriquen pystyvän tähän paremmin. Puolustuksen osalta Enriquen osaamista ei Barcelonassa juurikaan mitattu, sillä Barcelona hallitsi peliä pallollisesti suvereenisti. Roma pesti oli Enriquen ensimmäinen päävalmentajana, joten siellä hänen onnistumisiaan on ehkä hieman turha lähteä arvioimaan tässä kohtaa. Maajoukkuevalmennus taasen on erilaista kuin seurajoukkue, joten vertailu ei liene mielekästä tässä kohtaa.

Enrique voisi olla Arsenalille ehkä varmempi ratkaisu kuin esimerkiksi Arteta. Kielikysymys ei Enriquen osalta olisi käsittääkseni ongelma, koska espanjalainen puhuu englantia riittävän hyvin. Mikäli Arsenal palkkaisi Enriquen, voisi Arsenal nousta muutamassa vuodessa taistelemaan mestaruudesta, jos Enrique saisi hankkia omanlaisiaan pelaajia. Enrique ei kuitenkaan olisi luultavasti monivuotinen ratkaisu valmentajaksi, vaan uusi mies olisi viimeistään 3-4 vuoden päästä Arsenalin puikoissa. Hän ei myöskään olisi mikään takuuvarma parannus nykyiseen.

Muut

Valmentajanimiä voisi heitellä vaikka loputtomiin. Muutamia nimiä joita voisi spekuloida ja joita huhuissa on ollut ovat Ljungberg, Vieira, Nagelsmann, ja Mourinho. Näistä kenestäkään en uskoi kuitenkenkaan tulevan lähiaikoina Arsenalin vakituista valmentajaa. Itseä näistä nimistä kiinnostaisi eniten Nagelsmann, mutta häntä lienee vaikea irottaa Lepizigistä.

Mourinhosta en edes haluaisi kirjottaa sanakaan, mutta kai se on pakko. Hänen palkkaamisensa seuraan olisi iso pyllistys faneja, seuran kulttuuria ja seuran arvoja kohtaan. Mourinho on kaikkea muuta kuin Arsenaliin liittyvät perinteet eli tyylikkyys ja herrasmiesmäisyys. Jos ei muuta, niin Mourinhon palkkaaminen olisi suoraana sanottuna keskisormen näyttöä Wengeriä kohtaan. Jokainen varmasti muistaa Mourinhon ivalliset ja pilkkaavat kommentit Arsenalia ja Wengeriä kohtaan viimeisten vuosien aikana.