Kapteeni

29.10.2019

Alkuviikon ylivoimaisesti kuumin puheenaihe on ollut Granit Xhakan käytös sekä kotiyleisön käytös Xhakaa kohtaan sunnuntaisessa Crystal Palace -ottelussa. Muutenkin keskustelu kapteenin valinnasta on vellonut kiivaana koko syksyn ajan.

Xhakasta ja kannattajien käytöksestä on esim. Arsenal Finland -facebookryhmässä jo niin monta topicia, etten ala tätä tapausta pohtia sen syvällisemmin. Pohdin nyt kapteeniuutta sekä sen merkitystä hieman isommassa kuvassa sekä sitä millainen on mielestäni hyvä kapteeni.

Lajista ja sarjatasosta riippumatta kapteenin perustehtävät ja vaatimukset kapteenia kohtaan ovat käytännössä samat. Luonnollisesti mitä korkeammalle sarjatasolle mennään, sitä enemmän kapteenilta vaaditaan median, kannattajien ja esim. yhteistyökumppanien taholta. Mitkä sitten ovat kapteenin kolme tärkeintä tehtävää? En luettele näitä missään tärkeysjärjestyksessä, koska niiden asettaminen sellaiseen on mahdotonta. Mielestäni kapteenin kuuluu toimia esimerkkinä kentällä, harjoituksissa sekä kentän ulkopuolella, toimia linkkinä valmennuksen ja pelaajiston välillä sekä edustaa seuran ja joukkueen arvoja.

On monia tapoja johtaa kentällä omalla esimerkillään. Yleisesti ottaen hyvänä kapteenina pidetään pelaajaa, joka ottelun jälkeen tulee pukukoppiin shortsit mutaisena, pelipaita verisenä ja polvet ruvella. Tämä mielikuva ei sinänsä ole kaukaa haettu ja varmasti edellä mainitsemani pelaajatyyppi on erinomainen kapteeni (esimerkiksi Adams ja Vieira). Hyvä esimerkillinen johtaja voi olla myös sellainen, joka tekee kentällä jatkuvasti hyviä ja fiksuja joukkuetta hyödyntäviä ratkaisuja. Tällainen kapteeni ei välttämättä ole se kentän äänekkäin pelaaja, vaan hänen auktoriteettinsa tulee tekojen kautta. Mielestäni esimerkiksi Arteta ja Mertesacker olivat kentällä tallaisia Arsenal-kapteeneja.

Arvotus pelaajien keskuudessa rakentuu pitkälti päivittäisessä tekemisessä tapahtuvien asioiden kautta. Meillä kannattajilla on mahdotonta tietää mitä Colneyssa tapahtuu joukkueen sisällä. Sosiaalimediassa nähdään asioita, joita tapahtuu harjoitusten ulkopuolella pukukopissa. Tämän perusteella on mielestäni vaikea vetää johtopäätöksiä siitä, millaisia pelaajat todellisuudessa ovat sitten kun hommia paiskitaan harjoitusviheriöllä. Harjoitusviheriöllä hyvä kapteeni paiskii töitä ja pystyy täten vaatimaan myös muilta pelaajilta samaa. Omakohtaisen kokemuksen perusteella voin todeta, että tallaisia kapteeneja arvostetaan myös joukkueen sisällä jopa niiden pelaajien taholta, jotka pyrkivät menemään aidan yli siitä hieman matalammalta kohdalta. Hyvä tekeminen harjoituksissa heijastuu väkisin tuloksin, joten ei liene väärin todeta: ”Niin pelaat, kuin harjoittelet” .

Kentän ulkopuolisella johtamisella tarkoitan esim. esiintymistä medialle, kannattajille sekä käyttämistä sosiaalisessa mediassa. Hyvä kapteeni ei mielestäni voi laukoa mediassa harkitsemattomia kommentteja, joista media revittelee otsikoita päiväkausia. Vaikka ammattipelaajat eivät jokaista lehtiartikkelia lue, niin negatiivinen julkisuus mediassa, heijastuu vääjäämättä myös joukkueen toimintaan. Kannattajia kohtaan kapteenin tulee olla kunnioittava. Kannattajat ovat kuitenkin ne, jotka pelaajien palkat maksavat. Kannattajien kääntyessä kapteenia vastaan, vaikuttaa se selvästi kannattajien tukeen joukkueelle. Myös tällaiset tapaukset ovat omiaan jakamaan kannattajakuntaa kahtia. Toiset puolustavat kapteenia, toiset eivät. Sosiaalinen media on nykypäivää, halusivat pelaajat sitä tai eivät. Pelaajien henkilökohtiaset yhteistyökumppanit vaativat näkyvyyttä somessa ja myös kannattajat haluavat nähdä pelaajia somessa, joten pelaajien on pakko siellä olla. Pelaajista on tullut tuotteita, jotka kiinnostavat. Esim. Mesut Özilillä on enemmän Instagram-seuraajia, kuin Arsenalilla. Tästä syystä johtuen pelaajien somekäyttäytyminen on suurenlasin alla. Yksikin väärä tykkäys väärästä kuvasta tai päihteiden vaikutuksen alaisena tehty päivitys, on omiaan vaikuttamaan pelaajan uskottavuuteen. Hyvän kapteenin pitää siis kyetä olemaan sosiaalisessa mediassa korrekti ja asiallinen.

Kapteeni on maan kulttuurista ja -toimintatavoista riippuen joko valmentajan/valmennuksen tai pelaajiston valinta. Kapteenin tulee olla luottohenkilö, johon sekä pelaajat ja valmennus luottavat. Joukkueissa on erilaisia pelaaja, joista toiset uskaltavat ottaa ääneen enemmän kantaa kuin toiset. Asia ei kuitenkaan mene niin, että se kuka huutaa kovimmalla äänellä ja eniten, olisi automaattisesti oikeassa. Kapteenin tehtävä on myös viedä hieman hiljaisempien pelaajien mielipide valmennuksen tietoon. Asia toimii luonnollisesti myös toisinpäin. Valmennuksen ei ole aina järkevää ottaa kantaa tai kertoa viestiä yleiseen ääneen, vaan kapteenia välikättä käyttäen tuoda asia joukkueen tietoon. Hyvä kapteeni nauttii pelaajien sekä valmennuksen luottamusta.

Kaikilla seuroilla ja joukkueella on joukkueen sisäiset arvot. Joukkueesta myös halutaan antaa mielikuva sen ulkopuolelle. Kapteenin tuleekin edustaa näitä arvoja ja mielikuvia joita ihmisille halutaan antaa. Myös joukkueen kapteeni luo mielikuvan joukkueesta omalla toiminnallaan. Olisikin ollut aikoinaan mahdoton nähdä esim. Artetaa Pulisin Stoken kapteenina. Toisaalta Watford mielletään (toki koko ajan vähenemässä määrin) taistelevaksi ja repiväksi joukkueeksi, jota vastaan on inhottava pelata. Tätä mielikuvaa ei ainakaan vähennä joukkueen kapteeni Troy Deeney. Kapteenia valitessa kapteenin tulisi edustaa seuran arvomaailmaa. Arsenalia kuvaa mielestäni sana tyylikkyys. Viime aikaisista kapteeneista Laurent Koscielny oli mielestäni tyylikäs kapteeni (viime kesään asti). Koscielnysta ei revitelty siviilielämän otsikoista sekä hän kohteli kannattajia kunnioittavasti. Kentällä ranskalainen oli fiksu pelaaja, mutta kykeni kuitenkin taistelemaan ja pelaamaan kovaa. Päästetyn maalin jälkeen Kos ei ollut ensimmäisenä levittelemässä käsiään, vaan selkä suorana valmis jatkamaan peliä. Harmi, että Koscielnyn Arsenal-ura sai päätöksen, jollaista kukaan ei olisi halunnut nähdä. Se ei poista kuitenkaan sitä, että Kos Arsenal-uransa aikana edusti pitkälti Arsenalin arvoja.

Kapteenin tehtävä ei siis missään tapauksessa ole helppo. Se on kunniatehtävä, mutta vaatii myös vastuuta. Kapteenin tulee esiintyä aina joukkueen ja seuran edun mukaisesti sekä kannattajia kunnioittaen.