Pelipaidat

8.10.2019

Pelipaidat ovat jalkapalloseurojen suosituimpia fanituotteita. Lähes jokaisen Goonerin vaatekaapista löytyy jokin Arsenalin pelipaita. Itselläni on pienehkö pahe keräillä Arsenalin pelipaitoja eri vuosilta. Omistamissani paidoissa on varmasti enemmän tunteellista- kuin rahallista arvoa. En siltikään halua laskea, kuinka paljon rahaa on vuosien aikana kulunut paitoihin ja muihin fanituotteisiin.

Keväisin nettiin alkaa vuotaa kuvia seuraavan kauden pelipaidoista. Osa kuvista on jonkun opiskelijan PaintShop Pro -kurssin lopputyönä tekemä, ihan aidolta vaikuttava kuvamuokkaus pelipaidasta. Mutta joka vuosi joku paitavalmistajan työntekijä on napannut kuitenkin kuvan tulevan kauden paidasta ja laittanut sen levitykseen (huom. kuvan levittämisen jälkeen entinen työntekijä). Tästä syystä paitojen virallinen julkistuspäivä tai -tilaisuus onkin tätä nykyä väsynyt mediatapahtuma.

Tämän kauden kaikki kolme Adidaksen paitaa ovat mielestäni tyylikkäitä. Alkuun olin hieman skeptinen sen suhteen mitä Adidakselta tulee. Kaudella 2018-2019 ManU:n ja Leicesterin tapauksissa Adidas ei edes kyennyt pudottamaan rimaan, vaan alitti riman selvästi. Lopputulos Arsenalissa oli kuitenkin kiitettävä.

Pumalla tuntui olevan suuriakin vaikeuksia tehdä paitaa, joka olisi miellyttänyt kannattajia. Lähes poikkeuksetta varsinkin kotipaidoissa oli jokin yksityiskohta, joka ei miellyttänyt silmää. Esim. kauden 2015-2016 paita oli muuten tyylikäs, mutta kultainen sauma kauluksessa ja hihassa pistivät silmään. Myös paitojen laatu kilpailijoihin nähden oli lähes poikkeuksetta heikko. Vieras- ja kolmospaidoissa Puma sen sijaan onnistui mielestäni jotenkuten. Toki sielläkin oli aivan kammotavia ohilaukauksia, mutta esim. kauden 15-16 vieraspaita oli ihan mukiinmenevä tuotos.

Wengerin kulta-aikojen varustevalmistaja Nike osasi mielestäni arvostaa seuran perinteitä, mutta myös samalla uudistua. Paidat olivat myös laadultaan kestäviä. Viimeisen Highbury-kauden viininpunainen paita oli hieno kunnianosoitus seuran historialle. Kyseinen paita on myös yksi omista suosikeistani. Niken suurimmat hudit olivat mielestäni kausien 11-12 ja 12-13 vieraspaidat. Varsinkin jälkimmäinen näyttää enemmän yöpaidalta, kuin uskottavan jalkapalloseuran pelipaidalta. 11-12 kauden vieraspaidalla muuten koettiin oman kannattajahistoriani nöyryyttävin tappio, kun ManU kaatoi meidät Old Traffordilla 8-2. Ehkä tästä syystä kyseistä paitaa katsellessa tulee hieman kaksijakoisia ajatuksia.

Ennen Niken kanssa tehtyä sopimusta, Arsenalin varustevalmistajana vuosina 1986-1994 toimi Adidas. Noista ajoista mainittakoon ehkä yksi kaikkien aikojen ”rumin” paita. Kausien 91-93 vieraspaita ”Bruised banana kit” oli jo niin ruma, että siitä tuli legendaarisen tyylikäs. Tämän kauden vieraspaita onkin hieno päivitys kyseisestä paidasta. Vuosina 1977-1986 Arsenal kantoi Umbron peliasua. Umbrosta tuli tuolloin ensimmäinen näkyvä paitavalmistaja seuran historiassa. Tänä aikana pelipaidoissa tapahtui merkittävä muutos kaupallistumisen suuntaan, kun vuonna 1981 pelipaitoihin ilmestyi rintamainos.

Itse arvostan pelipaidoissa historian ja perinteiden huomioon ottamista ja tästä syystä vieraspaidan tulisikin olla aina  keltainen. Vaikka esim. kauden 17-18 Puman musta-pinkki kolmospaita onkin omalla tavallaan tyylikäs, niin en miellä näitä värejä Arsenalin väreiksi. Kolmospaidoissa toki voidaan kikkailla eri väriyhdistelmillä, mutta omalla listalla kolmospaidat eivät nouse kovin korkealle.

Mikäli pelipaitojen historia kiinnostaa, niin The Arsenal Shirt -niminen kirja on hyvä opus syventyä paitoihin ja niiden historiaan. Kirjaa on saatavilla ainakin Amazonista.

Tässä omat top 3 pelipaidat:
1. Kotipaita 2000-2002. Punakauluksinen Niken paita Dreamcastin mainoksella. Tätä paitaa olen käyttänyt varmasti eniten kaikista paidoista.
2. Kotipaita 2019-2020. Onhan tämän kauden kotipaita vaan todella tyylikäs ja laadukas.
3. Vieraspaita 1997-1999. Ensimmäinen Arsenal -paita, jonka olen saanut. Listalla pääsoin tunnesyistä.