Podcastit

25.9.2019

Edellisestä ”bloggauksestani” (vai mikä termi tähän nyt sitten on oikea) on kulunut jo jokunen tovi. Pahoittelut siitä. Viime viikolla minulla piti lähes yhtä kiirettä, kuin Mertesackerilla nopeita hyökkääjiä vastaan vastaiskuissa, joten tämän aiheen kirjoittaminen on jäänyt tälle viikkoa. 

 

Maailma on muuttumassa niin oikeassa- kuin jalkapalloelämässä. Wenger on mennyt, Copa Mundialeja käyttävät pelaajat ovat häviävä luonnonvara ja Englanti on voittanut rankkarikisan arvokisoissa. Mikään ei siis ole enää pyhää tai ennallaan. Jalkapalloelämän ulkopuolella maailmasta on tulossa entistä enemmän digitalisoidumpi ja kaikki tieto löytyy nykyään netistä. Nykyään on hyvin epämuodikasta kirjoittaa mitään blogia tai muuta ajatuksenvirtaa internetin bittiavaruuteen. Nykypäivänä muodin- ja kehityksen aallonharjalla ratsastavat ihmiset tekevätkin podcasteja.

 

Itse olen löytänyt podcastien kuuntelun viimeisen vuoden aikana. Poljen päivän mittaan polkupyörällä yleensä n. 15 -20 kilometriä ja podcastit ovat erinomainen matkakumppani työ- ja vapaa-ajan matkoilla. Podcastien, varsinkin Valioliiga-aiheistein, määrä on kasvanut viimeisen vuoden aikana. Tarjontaa löytyy niin suomeksi kuin englanniksi. Jokaisen makuun löytyy varmasti jotain. Osassa asioihin paneudutaan syvällisemmin, kun taas joissain vedetään hieman rennommalla otteella. Podcastein rantautuminen Spotifyhin on erinomainen asia. Suurin osa omista suosikeistani löytyykin sieltä. Tässä omat suosikkini:

 

Arsecast (Andrew Mangan, Arseblog)
Englanninkielinen Arsecast lienee ehkä tunnetuin ja vanhin Arsenal -aiheinen podcast. Kahdesti viikossa ilmestyvässä jaksossa pureudutaan pääosiltaan ajankohtaisiin aiheisiin.  Alkuviikosta ilmestyvässä Arsecast Extrassa vakiovieraana on Gunnerbloggari James. Extran jaksoissa ei pureuduta pelin pieniin nyansseihin, vaan asioita lähestytään välillä hyvinkin huumoripitoisesti. Itse olen sen verran juntti, että herrojen puujalkahuumori uppoaa hyvin.

 

Loppuviikosta ilmestyvässä Arsecast -jaksossa Andrewin vieraskattaus vaihtelee viikoittain. Luonnollisesti vieraasta riippuen jakson sisältö vaihtelee. Arseblog alkaa olla tuotteena sen verran iso ja tunnettu, että vieraana on välillä nimekkäitäkin asiantuntijoita. Esimerkiksi viime talvena vieraana oli BBC:n David Ornstein. Kyseisessä jaksossa avattiin hyvin Arsenalin siirtopolitiikkaa.

+ Laadukkaat vieraat
+ Huumori
+ Kaksi jaksoa viikossa
+ Löytyy Spotifysta
- Äänentaso vieraiden kanssa tehdyissä haastatteluissa välillä heikko

 

Valjuraati
Ystäväni ja jalkapallohipsteri Jaakko Tiira tekee yhdessä Roope Liimataisen kanssa erinomaista suomalaista Valioliiga-podcastia. Podcastin sisältö on hyvin asiapainotteista ja keskusteluaiheiden taustat on selvitetty erinomaisesti. Otteluita läpikäydessä, niissä pureudutaan hieman syvällisemmin taktisiin nyansseihin. Liialliseksi hifistelyksi homma ei tästä huolimatta mene. Jokaiseen yksittäiseen aihealueeseen pureudutaan aina hieman pintaa syvemmältä ja niitä mietitään hyvinkin monesta näkökulmasta.

 

Jotain kuuntelijaa saattaa häiritä Jaakon käyttämien sivistyssanojen määrä. Annettakoon se kuitenkin hänelle anteeksi, koska antamani tulikivenkatkuinen palaute on mennyt perille. Akateemisen taustan omaava Jaakko onkin viime aikoina alkanut käyttää enemmän meidän tavallisten duunareiden kieltä.

 

Viime keväänä aloitettu podcast siirtyi tänä syksynä jalkapallomedia Byyrin alaisuuteen. Sisällöllisesti tämä ei aiheuttanut mitään muutosta. Kuulijan näkökulmasta katsottuna Roope toimii edelleen isäntänä ja Jaakko asiantuntijana. Roolit sopivatkin heille erinomaisesti ja kuulijalle tuleekin vaikutelma kummankin olevan roolissaan omalla osaamisalueellaan.

 

Mikäli viihteellistä podcastia haluaa kuunnella, niin älä avaa tätä. Toki huumoriakin löytyy, mutta herrojen tarkoitus onkin tehdä asiapitoista ohjelmaa.

 

Itselle Valjuraati on ehdoton suosikki. Ei pelkästään siitä syystä, että tekijä on ystäväni, vaan koska sisältö on asiapitoista ja siihen on pureuduttu pintaa syvemmältä. Podcast löytyy Spotifysta.

+ Asiantuntevat tekijät
+ Sisällössä panostettu laatuun eikä määrään
+ Jaksot sopivan pituisia
- Jaksoja tulee liian harvoin
- Pukki -osion vitsit alkavat olla väsyneitä

 

Valioliigaviikko
Suplasta löytyvä Valioliigaviikko on sosiaalisen median perusteella saavuttanut suuren suosion. Studioisäntinä toimivat Viasatilta tuttu selostaja Ville Kuusinen ja Arsenal-kannattaja Riku Auvinen. Supersubseiksi itseään tituleeraavat herrasmiehet ovat tehneet podcastia viime talvesta lähtien.

 

Podcast ei tarjoa kovin viiltävää analyysia Burnleyn keskikenttäpelaajien kombinaatiopelaamisesta syvyyssuunnassa negatiivisen tilanteenvaihdon jälkeen, vaikka tekijöillä varmasti kykyä ja tietämystä jalkapallosta siihen jollain muotoa olisi. Kerran viikossa ilmestyvässä ohjelmassa, käydään mennyt sekä tuleva kierros läpi välillä jopa isohkolla huumorilla. Lisäksi jokaisessa jaksossa on yksi pääpuheenaihe, jossa pureudutaan ajankohtaiseen aiheeseen hieman vakavammin. Podcastissa vierailevat tähdet ovat olleet erinomaisia ja alansa ammattilaisia, kuten esimerkiksi Antti Niemi ja Jonatan Johansson.


Kokonaisuutena podcast on ihan mukava ja hauska n. tunnin paketti, jota on helppo kuunnella. Pieni miinus joka itseäni häiritsee, on Auvisen jatkuva yliampuva Arsenal-dissaaminen. En ole kovin herkkänahkainen näille ”meidän puppelipojat” -vitseille, mutta kun niitä viljellään viikosta toiseen, niin se alkaa kuulostaa jo hieman rasittavalta. Myös muiden seurojen kannattajat, jotka castia kuuntelevat ovat kiinnittäneet asiaan huomiota.
+ Helppo kuunneltava
+ Huumori on sen verran hyvä, että niille tulee naurettua yksin
+ Loistavat vieraat
- Löytyy vain Suplasta
- Yliampuva oman joukkueen mollaaminen


The Guardian: Football Weekly
Maanantaisin ja torstaisin ilmestyvä The Guardianin podcast käsittelee pääosin Valioliigaa. Jaksoissa käydään myös pintapuolisesti läpi myös muita liigoja. Podcastin isäntänä toimii Max Rushden. Vieraat vaihtelevat jaksoittain. Arsenal-kannattajille tunnetuin vieras lienee Tim Stilmann.

 

Itselleni tämä on podcast uusin tuttavuus, vaikka ohjelmaa onkin tehty jo pitkään. Kuuntelen itse yleensä aikataulusyistä vain maanantain jakson, koska siinä vedetään yhteen menneen viikonlopun Valioliigakierros. Tällä tavoin pysyn kartalla, siitä mitä muissakin kuin Arsenalin otteluissa on tapahtunut. Otteluista käydään läpi pääkohdat sekä tarvittavat erityishuomiot.

 

Koska vieraita on useita, niin myös ohjelman sisältö on vaihtelevaa jaksojen välillä. Joskus asioita pohditaan syvällisemmin, kun taas joskus keskustelu lähtee hieman sivuraiteille. Joka tapauksessa tämä podcast on kokonaisuutena hyvä paketti Valioliigasta. Reiluun tuntiin saadaan tiiviisti vedettyä yhteen pääkohdat otteluista. Ohjelma on kuunneltavissa Spotifyssa.

+ Laadukkaat vieraat
+ Objektiivinen lähestyminen eri joukkueisiin
+ Sopiva pituus
- Ei välttämättä tarjoa mitään specialia