Arsenalin U23-ottelut

21.8.2019

Arsenal-Brighton U23
Arsenal-Brighton U23
Perjantain ottelussa oli paikalla myös akatemiajohtaja Per Mertesacker.
Perjantain ottelussa oli paikalla myös akatemiajohtaja Per Mertesacker.

Allekirjoittaneelle tuli erinäisten peruuntuneiden menojen vuoksi mahdollisuus kesälomani päätteeksi suunnata kohti Lontoota ja kauden ensimmäistä kotiottelua, jossa vastaan asteli Ginger Mourinhon Burnley. Kuten kaikki tiedämme, Claretsilta otetut kolme pistettä takasivat meille toisen perättäisen voiton kauden alkuun. Viimeksi näin on käynyt kaudella 2009-2010. Ihan mukiinmenevä aloitus siis.

Nyt ei ole kuitenkaan tarkoitus mietiskellä sen enempää tuota ottelua, vaan mitä muuta jalkapallon ystävä voi Lontoossa tehdä. Tarkennettakoon, mitä Arsenalin ystävä voi tehdä.

Koen olevani ainakin jollain asteella jalkapallon suurkuluttuja. Pyrinkin lomamatkoillani käydä katsomassa aina mahdollisuuden tullen paikallista jalkapalloa. Usein lomani kuitenkin sattuvat ”jostain syystä” suuntautumaan Lontooseen ja Arsenalin otteluun. Siihen kylkeen olenkin pyrkinyt aina etsimään jonkun muunkin ottelun, joko Lontoosta tai sitten olen matkustanut junalla toiselle paikkakunnalle. Onkin hyvin mielenkiintoista ja avartavaa käydä katsomassa myös alempien sarjatasojen otteluita, joissa on vielä jäljellä sitä perinteistä brittikalinaa. Näissä otteluissa keskikenttäpelaajien pääasiallinen tehtävähän on katsella yläilmoissa liiteleviä palloja, toppareiden avatessa peliä ilmassa suoraan kaksimetriselle ja 100 kiloiselle kärkimiehelle.

Viime viikonloppuna en kuitenkaan harjoittanut tuota kalinan katsomista, vaan perjantain pimenevässä illassa suuntasin kohti Borehemia, missä Arsenalin ja Brightonin U23-joukkueet mittelivät paremmuudestaan Premier League 2:ssa. Tämä oli kolmas kerta, kun kävin katsomassa U23:n ottelua.

U23-joukkue on Arsenalin akatemian vanhin joukkue. Kuten nimikin jo kertoo, joukkue koostuu nuorista tulevaisuuden lupauksista. Sääntöjen mukaan joukkueilla on otteluissa kuitenkin mahdollisuus käyttää kolmea yli-ikäistä pelaajaa. Seurat käyttävätkin tätä mahdollisuutta esim. loukkaantumisesta palaavan pelaajan pelintuntuman palauttamiseksi.

Arsenalin akatemian johtajana toimii entinen kapteenimme Per Mertesacker. Lisäksi eri ikäryhmien joukkueilla on omat päävalmentajansa. Vielä viime kaudella U23:n päävalmentajana toimi Freddie Ljungberg. Hänen siirryttyä täksi kaudeksi Emeryn valmennustiimiin, palasi toiseen suuntaan aiemmin akatemiassa hyvää työtä tehnyt Steve Bould.

U23-ottelut ovat lähes poikkeuksetta viihdyttäviä. Nuoret pelaajat ovat todella taitavia ja pelin tempo nousee välillä hyvin korkeaksi. Ero miesten peleihin tulee taktisella- ja fyysisellä puolella. Koska pelit eivät ole niin fyysisiä kuin miehissä, on taitavilla pelaajilla enemmän aikaa ja tilaa tehdä hienoja suorituksia pallon kanssa. Mitään tarkkaa tilastoa minulle ei ole, mutta tuntuu että näissä U23-otteluissa tulee maaleja ja maalipaikkoja enemmän verrattuna miesten otteluihin. Lyhykäisyydessään taitavat ja nopeat pelaajat pääsevät näissä matseissa enemmän esille. Kauneus on toki katsojan silmässä, mutta kaikki jotka ovat näitä U23:n pelejä katsoneet livenä tai netin välityksellä, ovat kehuneet otteluita. Vahva suositus siis katsoa akatemian otteluita, mikäli junnufutis vähääkään kiinnostaa.

Suosittelen säilyttämään otteluissa jaettavat ”käsiohjelmat” (A4-paperi), josta näkee joukkueen kokoonpanot. Parin vuoden päästä on mielenkiintoista katsoa missä kyseissä ottelussa pelanneet pelaajat nykyään menevät. Esim. Arsenal-Everton ottelussa helmikuussa 2018 avauskokoonpanossa olivat mm. Holding, Mavropanos, Nketiah, Smith Rowe, Nelson ja Willock. Nyt viime perjantaina Brightonia vastaan kentällä olivat kesällä ykkösmiehistön mukana olleet Balogun, Burton ja John-Jules. Suurin nimi kuitenkin oli Smith Rowe, joka pelasi noin 65 minuuttia ja viimeisteli todella tyylikkään osuman. Ottelun kooste löytyy Arsenal Playerista. Katsotaan sitten vuonna 2025, onko joku edellä mainituista onnistunut nousemaan ykkösmiehistöön vai pelaako esim. Balogun Macclesfieldissa League Two:ssa.

Akatemia pelaa pääosin ottelunsa Borehamissa Meadow Parkilla. Otteluihin on ilmainen sisäänpääsy ja niissä käy n. 1000 katsojaa (oma silmämääräinen arvio). Riippuen mistä päin Lontoota matkustaa, matka Elstree & Boreham -asemalle kestää 45-60 minuuttia. Meadow Park sijaitsee kävelymatkan päässä asemalta. Joskus Premier League 2 -otteluita pelataan myös Emiratesilla, kuten ManU -matsi jota olin katsomassa. Siihen otteluun lipun hinta taisi 8 puntaa, jolla pääsin näkemään riviltä kahdeksan, Carl Jenkinsonin viilettävän oikeana laitapakkina. Arsenal Player on aikaisempina vuosina silloin tällöin näyttänyt myös akatemiaotteluita. Toivotaan, että jatkossa myös netin kautta pystyisi näkemään näitä otteluita useammin.