Kausiennakko

9.8.2019

Toinen kausi Unai Emeryn alaisuudessa alkaa sunnuntaina St. James’ Parkilla Newcastlen vieraana. Vaikka viime kauden pettymys onkin vielä mielessä, niin katseet on käännetty uuteen kauteen. Tällä kaudella Emeryn Arsenalilta on lupa odottaa viime kautta enemmän. Uudella valmennustiimillä on ollut aikaa rakentaa oman näköistä joukkuetta ja joukkueelle pelitapaa viime kauden ja kesän aikana. Prosessi on edelleen kesken, eikä nykypäivän Valioliigassa pystytä sormia napsauttamalla hyppäämään mestaruuskilpailuun mukaan. Hyviä esimerkkejä prosessista ovat Manchester City ja Liverpool, jotka rakensivat joukkuetta nykyisen valmennuksen alaisuudessa muutama vuosia, ennen kuin olivat valmiita taistelemaan pokaalista. Raha helpottaa prosessin etenemistä, mutta rahalla mestaruuden voittaminen on erittäin hankalaa, miltei mahdotonta. Vaikka ManU on lyönyt viime vuosina puntia likoon hurjan määrän, niin joukkue ei ole mielestäni kehittynyt pelillisesti tai sijoituksellisesti yhtään mihinkään.

 

Seurajohto ja Emery ovat kesän aikana puhuneet paljon siitä, kuinka joukkueeseen pyritään hankkimaan pelaajia ja pelaajaprofiileja juuri niille paikoille mille on tarvetta. Lisäksi on pyritty hankkimaan ns. ”ykköstargeteja”, eikä tyydytty b, c tai d –vaihtoehtoihin. Pepe, Martinelli ja Tierney ovat kaikki pelaajia, joidenka uran parhaat vuodet ovat vielä edessä. Koska Arsenal, kiitos Kroenken, ei kylve omistajan rahoissa, tulee ajatella myös pelaajien jälleenmyyntiarvoa ja jatkumoa sille miten joukkuetta rakennetaan. Edellä mainituilla pelaajilla on tulevaisuudessa mahdollisuus tehdä taloudellista voittoa, mutta silti ainakin Pepe ja Tierney oletettavasti vahvistavat joukkuetta jo tällä kaudella. Kehittyessään he nostavat tasoaan, joka taas auttaa joukkuetta nousemaan mahdollisesti mukaan mestaruustaistoon tulevina kausina. Myöskään hankinnoilla ei ole suljettu nuorien pelaajien tietä ykkösmiehistöön. Ceballoksen lainaaminen on mielestäni hyvä asia. Arsenalilla on nyt kasvamassa keskikentän keskustaan useita harvinaisen lahjakkaita pelaajia kuten Joe Willock ja Emile Smith Rowe. Mikäli Ceballos olisi hankittu omaksi, niin toisen näistä pelipaikka olisi ollut tukossa tulevina vuosina. Vaikka Smith Rowe onkin hieman hyökkäävämpi pelaaja profiililtaan, niin samoista keskustan peliminuuteista pelaajat kuitenkin taistelevat. Pelaajien roolittaminen kentällä on sitten valmennuksen päätettävissä. Tottakai meidän kannalta olisi ollut hyvä, mikäli lainaan olisi sisältynyt osto-optio. Real ei huhujen mukaan tähän kuitenkaan ole suostunut, joten asialle emme sinänsä voinut mitään. David Luiz ei varmastikaan ollut seuran ykkösvaihto toppaririksi kesän alussa. Vaikea muutenkin arvioida minkälaista topparia Saliban lisäksi haettiin tänä kesänä. Huhuja oli niin nuorista kuin hieman kokeneemmista toppareista. David Luiz jakaa persoonana kannattajien mielipiteet, mutta pelaajaprofiilina hän on mielestäni hyvä hankinta. Kokenut, Valioliigassa pelannut ja urallaan pokaaleja voittanut pelaaja tuo kokemusta puolustukseen ja toimii parin vuoden ajan väliaikaisratkaisuna. Lisäksi siirtosumma oli erinomainen.

 

Maalivahtitilanne on selkeä. Bernd Leno jatkaa ykkösvahtina ja Cechin lopettamisen jälkeen asema ykköstorjujana on entistä selkeämpi. Leno osoitti jo viime kaudella pystyvänsä pelaamaan hyvällä tasolla ja olikin viime kaudella yksi joukkueen parhaista pelaajista. Yleisesti Lenoa pidetään erinomaisena maalivahtina jalalla, mutta esim. NLD:ssä tehty tuplatorjunta osoitti Lenon olevan myös hyvä torjuja. Lainalla useissa seuroissa käynyt Emiliano Martinez on riittävän hyvä kakkosmaalivahti, joka pystyy tuuraamaan Lenoa tarvittaessa lyhyitä pätkiä. Kysymysmerkki maalivahtitilanteen kohdalla on Lenon mahdollinen pitkä loukkaantuminen. Onko Martinez valmis nousemaan silloin voittavaksi maalivahdiksi? Toinen mielenkiintoinen kysymys on, jakavatko Leno ja Martinez peliajan samalla tapaa kuin Leno ja Cech viime kaudella. Uskon Lenon pelaavaan tällä kaudella myös enemmän cup ja varsinkin UEL:n ratkaisuotteluja, eikä viime kausilta tuttua kierrätystä Valioliiga- ja cup-otteluiden välillä nähdä. Kolmantena maalivahtina tullaan näkemään Matt Macey.

 

Siirtoikkunan viimeisenä päivänä sisään tulleiden David Luizin ja Kieran Tierneyn sekä Calum Chambersin lainalta paluun jälkeen puolustuslinjassa on viimekautista enemmän laatua. Joukkueesta poistui Koscielny, Lichtsteiner ja Jenkinson. Koscielnyn siirtosaaga on ihan oma lukunsa, mutta David Luiz ainakin lähtökohtaisesti paikkaa Koscielnyn kentällä jättämän aukon. Viime kaudella ennen loukkaantumistaan erinomaisesti pelannut Rob Holding on palaamassa pelikuntoon ja on jo pelannut U23 ottelussa. Mikäli Holding palaa viime syksyn tasolleen, on toppareiksi tarjolla Sokratis, Holding ja Luiz. Chambers ajaa hyvin 4.topparin virkaa. Myös Monreal on pelannut topparina viime kausien aikana, mutta ominaisuuksiltaan hän sopii keskelle ainoastaan kolmen topparin linjassa vasemman topparin paikalle. Monreal on muutenkin hieman ongelmallinen pelaaja, liian kevyt toppariksi ja liian hidas laitapuolustajaksi neljän alakerralla pelatessa. Monrealin rooli lieneekin tulevalla kaudella enemmän rotaatiossa. Vasemmaksi laitapuolustajaksi on tarjolla vanha tuttu Kolasinac ja Tierney. Koko kesän huhuissa ollut Tierney aloittaa kauden sairastuvalta, mutta pelikuntoon tultuaan ottanee vasemman pakin paikan. Kolasinac on erinomainen wing back, mutta neljän linjalla pelatessa ongelmat sijoittumisessa näkyvät välillä jopa räikeästi virheinä omassa päässä. Oikealla puolella Hector Bellerin on kuntouduttuaan itseoikeutettu aloittaja. Ennen loukkaantumistaan Bellerin oli yksi sarjan parhaista oikeista puolustajista. Emeryn saapumisen myötä Bellerin vaikutti ottaneen kehitysaskeleita parin kauden taantuman jälkeen. Keskikenttäpelaaja koulutukseltaan oleva Maitland-Niles on hieman samantyylinen kuin Kolasinac vasemmalla, erinomainen ylöspäin mutta puolustussuuntaan tekemisessä on kehitettävää.  Listoilla on myös Mustafi, mutta kuten kaikki tietävät hänestä halutaan päästä eroon.  

 

Keskikentällä muutokset viime kauteen verrattuna ovat olleet maltillisia. Seuraikoni Aaron Ramsey lähti ilmaissiirrolla Juventukseen ja tilalle tuli jo aiemmin mainittu Dani Ceballos Real Madridista. Ramseyn lähtö aiheutti kannattajien keskuudessa paljon keskustelua. Pelillisesti Ramseyn lähtö ei välttämättä ole niin iso menetys verrattuna siihen mitä se oli henkisellä puolella. Özilin rooli keskikentällä on myös mielenkiintoinen. Eittämättä Özil on edelleen parhaana päivänä yksi maailman parhaita pelintekijöistä. Viime kausi oli vaisu ja talven aikana olleet oudot poissaolot vaikuttivat varmasti otteisiin. Poissaolojen syytä voi vain arvailla, koska julkisuuteen ei ole kerrottu todellista syytä. Jokaisella kannattajalla on asiasta oma teoriansa ja mielipiteensä, mutta faktaa asiasta ei tiedetä kuin joukkueen sisällä. Lähtökohtaisesti Özilistä olisi mahdollisuus tällä kaudella saada enemmän irti, koska laidoilla on nyt enemmän juoksuvoimaa. Olkoonkin Özil kuinka hyvä tahansa, niin myös Özilin on osallistuttava aiempaa enemmän kollektiivisesti peliin, mikäli joukkue haluaa menestyä. Nykypäivänä joukkueen rakentaminen yhden pelaajan ympärille ja yhden pelaajan vahvuuksien varaan ei kanna pitkälle. Lähtökohtaisesti keskikentän kolmikossa Xhaka ja Torreira avaavat kahtena alimpana pelaajana. Torreira aloitti viime kaudella erinomaisesti, mutta hyytyi hieman kylmän talven aikana. Nyt on kuitenkin lupa odottaa Torreiralta hyvää kautta, uruguaylaisen kotiuduttua Englantiin paremmin. Xhakan syöttövalikoima on varmasti yksi sarjanparhaista ja hän onkin mainettaan parempi pelaaja. Mitä ilmeisemmin joukkueen kapteeniksi nimitettävän Xhakan suurin ongelma onkin silloin tällöin tapahtuvat blackoutit, jotka ovat johtaneet liian usein maaliin omassa päässä. Ceballos pystyy pelaamaan monessa roolissa keskikentällä ja voi jopa ottaa avauksen paikan keskikentällä kauden mittaan. Nuorista Joe Willock tulee nousemaan esiin. Willock oli jo keväällä hyvä ja jatkoi hyviä otteitta myös harjoitusotteluissa. Hänellä on täysi potentiaali olla tällä kaudella ns. ”läpimurtopelaaja”. Guendouzi tarjoaa myös pallollisena pelaajana vaihtoehdon keskikentälle. Usein tulee unohdettua ranskalaisen olevan vasta 20-vuotias, sen verran kypsiä ovat otteet. Mikäli kehitys jatkuu, niin Guendouzista tulee olemaan paljon iloa tulevaisuudessa. Tulevalla kaudella peliaika saattaa kuitenkin vähentyä kilpailun myötä. Mkhitaryan suuresta palkastaan huolimatta ei tule mahtumaan avaukseen, vaan tarjoaa rotaatiossa erilaisia vaihtoehtoja keskikentälle ja jopa laidalle. Ringissä on myös Elneny, joka saattaa lähteä ennen Euroopan siirtoikkunan sulkeutumista.

 

Hyökkäyksestä ei Pepen saapumisen jälkeen nopeutta ja tulivoimaa puutu. Bromance Lacazetten ja Aubameyangin välillä tuotti jo viime kaudella tukun maaleja. Siihen lisättynä Pepen potentiaali tehojen muodossa, niin hyökkäyksessä on ainakin avauksen osalta palikat kunnossa. Tämän jälkeen tuleekin iso pudotus tasossa. Viime kaudella Saksassa lainalla ollut Nelson tulee samaan ison vastuun varsinkin cupeissa. Iwobin myynnin jälkeen hyökkäyksessä vastuuta tulevat samaan varmasti ainakin Saka ja Martinelli. Smith Rowe saatetaan nähdä myös laidalla, vaikka tulevaisuudessa varmastikin herran pelipaikka tulee löytymään keskikentältä.

 

Yhteenvetona uskon Arsenalin nousevan takaisin UCL-paikoille. Emery on saanut vuoden rakentaa joukkuetta sekä joukkue on vahvistunut tarvittaville pelipaikoille.