Kirjojen maailma

15.7.2019

Olen mielestäni hyvin innokas kirjojen lukija. Minulla on koko ajan joku kirja kesken ja joka ilta ennen nukkumaanmenoa kirjaa lukemalla saan nollattua päivän tapahtumat. Näilläkin sivuilla on kattava lista erilaisista Arsenaliin liittyvistä kirjoista. Ajattelin kuitenkin esitellä omat suosikkini. Koska nautin tehdä erilaisia listauksia, niin laitan tähän nyt oman top 5 -listan Arsenal -aiheisista kirjoista.

 

1. Nick Hornby - Hornankattila (Fever Pitch)
Listan ykkönen oli helppo valita. Kirja on omaelämänkerrallinen kuvaus Horbyn elämästä. Vaikka kirja on kirjoitettu vuonna 1992, se on mielestäni ajaton teos, joka kuvaa Arsenalin kannattamisen ihanuutta ja tuskaa. Kirjaa lukiessa tulee outo tunne siitä, että onkohan tämä kirja sittenkin kirjoitettu minusta.  Pystynkin monessa kirjan kohdassa samaistumaan Horbyn mielenmaisemaan.  Olen itse sen verran yksinkertainen kaveri, että Hornbyn musta huumori uppoaa itselleni kuin Lacazetten laukaukset maalin boxin sisältä. Jos olet Arsenalin kannattaja ja elämäsi aikana tulee eteen tilanne, jossa sinun on luettava yksi kirja, niin suosittelen lämpimästi tätä teosta. Mikäli lukuintoa löytyy enemmänkin, niin kannattaa tutustua muuhunkin Hornbyn tuotantoon. Ja laiskamadoille tiedoksi. Tästä kirjasta on tehty myös elokuva. Joten jos haluaa oikoa samoin kuin itse tein ylä-asteella Tuntematton Sotilaan kanssa, niin lukemisen sijasta voi katsoa elokuvan.

 

2. The Romford Pele: It's only Ray Parlour's  autobiography
Vaikka Ray Parlour ei ole meidän tunnetuin, mediaseksikkäin tai paras pelaaja, voi häntä hyvällä omalla tunnolla kutsua Arsenal ikoniksi. Tämä kirja avaa hyvin aikaa jolloin Wenger saapui Arsenaliin ja mitä muutoksia hän toi mukanaan. Nostan teoksen listallani sijalle 2, koska kirjassa on kerrottu paljon yksittäisiä tapahtumia hyvällä huumorilla ja varmastikin pienellä värikynällä höystettynä. Varsinkin kentän ulkopuolella tapahtuneet oluenhuuruiset seikkailut Tony Adamsin kanssa on hauskaa vastapainoa perinteisille ottelu- ja harjoituskertomuksille.

 

3. Stillness and Speed: My Story (Dennis Bergkamp)
Oma Arsenalin kannattaminen alkoi vuonna 1997 isoäitini tuodessa minulle tuliaiseksi Dennis Bergkampin pelipaidan. Bergkamp onkin edelleen yksi suurista suosikeistani ja siksi tämä kirja on minulle tärkeä. Kirjasta on vaikea repiä mitään kohuotsikoita tai skandaaleja. Kirjan perusteella voikin sanoa Bergkampin olleen tyylikäs niin, kentällä kuin sen ulkopuolella. Moni varmasti tietää Bergkampin kärsineen lentopelosta ja siihen liittyen kirjassa onkin kerrottu miten esim. matkat vierasotteluihin hoituivat.

 

4. Sol Campbell - The Authorised Biography
Aikoinaan kohutulla ilmaissiirrolla Spursita meille siirtynyt Campbell tunnettiin raudanlujana topparina (oih niitä aikoja…). Tässä teoksessa Campbell kertoo avoimesti mm. rasismista ja masennuksesta. Mielestäni kirjan paras osa on kuitenkin 2006 vuoden UCL-finaalista kertova kappale. Siinä Campbell kertoo tarkasti otteluun valmistautumisesta, itse ottelusta sekä sen jälkeisistä tapahtumista. Kirja oli aika "raskas" luettava verrattuna esimerkiksi Parlourin teokseen, mutta silti suosittelen tätä jos 2000-luvun alun Arsenal kiinnostaa.

 

5. A Life in Football: My Autobiography (Ian Wright)
Itselle Wright oli hieman tuntemattomampi tapaus. Alkaessani kannattaa Arsenalia, Wright pelasikin jo viimeisiä vuosiaan seurassa. Muistan silti Wrightin West Ham -siirroon aiheuttaneen puberteetti-ikäiselle nuorelle miehelle pahaa oloa ja ahdistusta. Miten yksi meidän parhaista maalintekijöistä myydään West Hamiin? Kirjassa Wright kertookin tämän siirron taustoja. Mielenkiintoisen tästä kirjasta tekee se, että Wright on pelannut niin George Grahamin, Bruce Riochin kuin Arsene Wengerinkin alaisuudessa. Näistä keskimmäiselle Wright ei juurikaan kehuja antanut. Kuten kaikki tiedämme, Wengerin tulo muutti koko englantilaisen jalkapallon ja tässä kirjassa kuvataankin mielestäni hyvin sitä muutosta mikä seurassa tapahtui.